JORMA PIIPON KIRJAT
BLOGI 2009

30.12.09 Onnellista uutta vuotta 2010

Maailman johtajat olivat koolla ilmastokokouksessa Kööpenhaminassa, jonka suunnitelmat pettivät täysin. Johtajien piti kokoontua juhlakuvaan ja allekirjoittaa julistus, jossa linjataan selkeä polku globaalin ilmastokriisin ratkaisemiksi. Kuvaus peruttiin ja aikataulun mukaisen päättymisen hetkellä kaikki oli levällään. Ristiriitoja oli paljon, niistä suurimmat Yhdysvaltain ja Kiinan välillä. Kumpikin halusi toisiltaan enemmän tekoja ja sitoumuksia.
      Suurin erimielisyys sopimuksen aikaansaamiseksi oli ja on teollisuus- ja kehitysmaiden välillä. Kehitysmaat haluaisivat ensin saman elintason ja teollisuusmaiden kanssa. Siihen tarvitaan energiaa, joka esimerkiksi Kiinassa tuotetaan pääasiassa hiilellä ja sen käytön rajoitusta haluta ketään valvomaan.
      Toisaalta kehitysmaiden tavoitteet ymmärtää. Mikä oikeus meillä on parempaan elintasoon? Kaiken taustalla on meidän kaikkien loputon ahneus. Väliäkö, vaikka osa maailmaa hukkuu ilmaston lämpenemisen takia, kun vain meillä on millä mällätä.

”…Heillä oli varsin samantapaisia harhoja kuin miellä terveillä, jotka nimitimme itseämme henkilökunnaksi … Potilaat pysyivät meistä poiketen näyttämään tunteitaan … he nauroivat paljon, toisilleen, meille ja itselleen … He halailivat ja hyväilivät toisiaan, kampasivat toistensa hiuksia, tappelivat niin että veri lensi, lohduttivat ja laastaroivat toisiaan, rakastuivat, kaipasivat pois ja vihasivat itseään ja toisiaan ...
      ... Yksi suurista lääkeyhtiöistä kutsui minut ja ylihoitajattaren kiireelliseen neuvotteluun. Heitä hermostutti se että sairaalan rauhoittavien lääkkeiden käyttö oli ”vähentynyt huolestuttavalla tavalla”. Se on ollut meidän tarkoituksemme, vastasimme ...
      ... koulujen joukkosurmista syytetään mielenterveyspalveluja …, johtuu avuttomasta tarpeestamme löytää syntipukit … Rehellisintä olisi jos katsoisimme itseämme peilistä ja kysyisimme: Millä tavoin minä olen osasyyllinen?..."
      Edellä muutama ote eräältä ystävältä joululahjaksi saamastani Claes Anderssonin kirjasta "Jokainen sydämeni lyöni". YLE:n kirja-aamussa se nostettiin yhdeksi vuoden kirjoista ja olisin hankkinut sen muutoinkin. Aloin lukea jouluaamuna ja luin sen loppuun yhtä soittoa. Onneksi en aloittanut aattoiltana. Olisi mennyt jouluyö – ei tosin turhaan. Suosittelen kirjaa lämpimästi. Ehkä lukemisen jälkeen saattaisi valjeta jotakin lisää siitä, mitä ihmisenä oleminen ja ihmisyys käytännössä muun muassa tarkoittavat.

20.12.09 Hyvää Joulua!

Hyvää ja rauhallista Joulun aikaa ja kiitos kaikista palautteista, joita olette antaneet. Kirjoittajaa motivoi ja kannustaa lähinnä kaksi asiaa. Toinen on oma kiinnostus siihen, mistä kirjoittaa ja toinen miten on onnistunut kertomaan siitä, mistä on kirjoittanut. Tästä ei voi tietää muuten kuin lukijoilta saatavana palautteena ja sen takia olen kiitollinen edelleen niistä.
      Joulua pidetään perheiden juhlana. Sitä se kieltämättä onkin. Omaan perheeseeni on kuulunut viimeisen kymmenen vuoden aikana tasan yksi jäsen. Useat kyselevät vähän huolestuneena ennen joulua, että mihin menet viettämään joulua? Et kai meinaa olla yksin kotona. Vastaan, että kotona olen tottunut yleensä olemaan, niin miksi en jouluna. Meitä yksineläjien talouksia on toista miljoonaa, joista suurin osa viettää joulun yksin. Yksinäisen joulu on ainakin rauhallinen.
      Joululahjoja en ole ostanut ja kortteja lähettänyt enää vuosikausiin, enkä tee poikkeusta tänä jouluna. Pikku Matildaa täytyy muistaa, kun tulee käymään Suomessa kevättalvella. Kaikilla muilla on kaikkea mitä tarvitsevat, joten annan lahjan niille, joilla ei ole varaa jouluruokaan. Tämä on mahdollista Ylen "Hyvä joulumieli" keräyksen välityksellä. Antaessaan saa, olkoonpa se  mitä tahansa. Usein se on kaikkea muuta kuin aineellista.
      Joulupukista vielä! Joskus 80-luvulla lapseni olivat pieniä ja uskoivat luonnolisesti Joulupukkiin. Itsekin halusin uskoa, mutta aloin kuitenkin epäillä. Niinpä tein laskelman, että miten on mahdollista vierailla yhden illan aikana noin 600 000 lapsiperheessä vaikkapa kuuden tunnin aikana. Aikaa yhdelle perheelle jäi noin neljä sadasosa sekuntia, vaikka siirtyisi paikasta toiseen valon nopeudella (300 000 km/s). Se on niin lyhyt aika, ettei silmä ehdi nähdä mitään. Joten uskoni Joulupukkiin meni sen tien. Toisaalta, jos noin lyhyt vierailu on mahdollista, niin tiedä vaikka olisi käynyt kotonani vieläkin huomaamatta. Lahjoja ei kuitenkaan ole jättänyt. Lahjoja tuodaan yleensä kilteille, joten tästä kait tulisi ottaa jotakin opiksi. Kirjoittajaa kun ei aina pidetä kilttinä.

20.12.09 Merry Christmas from Finland!

Merry and a peaceful Chistmas time and thanks for all the feedback from, which you have given. Author motivates and encourages the two main things. The second is a personal interest in it, which to write and second how has managed to tell what it written. It does not know other than by feedback from readers and that is why I am still grateful to them.
      Christmas is the family feast. It is undeniably true. Own family has been one of the last ten years exactly one member. Many of the algae in a bit before Christmas, with concern that where you are going to celebrate Christmas? I guess you do not to be alone at home. Against that in general, I am used to be at home, why should I do at Christmas. We are the single person households is one million, most of whom spend Christmas alone. Christmas is a lonely at least in quiet.
      I have not bought Christmas presents and cards sent to a great many years, and I am no exception this Christmas. Little Matilda must remember, when it comes to visit Finland at late winter. All the others have everything you need, so I give a gift to those who can not afford Christmas food. It is possible to learn more about the Yle's "Good Christmas mind" through the collection. In giving may be, whether it be whatever. Often, it is far from the material.

      Santa Claus yet! Sometimes the 80's my kids were small and believed in Santa Claus. I wanted to believe in myself, but I began to doubt. So I made a calculation that, how is it possible to visit one evening, some 600 000 children in the family say the six-hour period. Time for one's family was about four hundredths seconds, although the shift from place to place the speed of light (300 000 km / s). It is such a short period of time that the eyes have time to see anything. So my faith in Santa Claus went to the road. On the other hand, if some short visit is possible, so do not know when it happened at my house even noticing. Gifts are not the left. Brought gifts usually sweet, so this should be one of the minders learned.
When the authors do not always regarded as good.

16.12.09 Sähköisistä palveluista ja "virsistä viis"

Keväällä tehdessäni näitä web-sivuja selailin tavallista enemmän nettissä. Kiinnitin silloin huomiota sivujen hajanaisuuteen – varsinkin kuntien ja valtion palveluissa. Varsinaista seikkailua on asioiden hoito verkossa, jota voisi verrata luukulta luukulle juoksemiseen. Tästä kirjoitin kesäkuussa omana kommenttina Kalevaan, "E-palvelujen ongelmana hajanaisuus"
      Nyt asiaan ja siihen liittyvään ongelmaan on kiinnittänyt huomiota Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA), joka julkaisi rapolttinsa 25.11.09:
      "... Ilman saumattomasti toimivia digitaalisia palveluja emme selviä ikääntymisen, talouskriisin ja kiihtyvän globalisaation haasteista. Suomi on pudonnut tietoyhteiskuntakehityksen kärjestä keskeisillä mittareilla mitattuna. Eri vertailuissa Suomi sijoittuu systemaattisesti esimerkiksi Ruotsia ja Tanskaa heikommin.  Suomessa on osaamista ja valmiita suunnitelmia sekä ratkaisuja. Nyt tarvitaan vain päätöksiä ja niiden toimeenpanoa. Toimenpidesuositukset korostavat Valtiovarainministeriön keskeistä asemaa tietoyhteiskunnan korjausliikkeessä. VM vastaa hallinnon kehittämisestä. Siksi sen on varmistettava, että julkisen sektorin tietojärjestelmät saadaan toimimaan saumattomasti yhdessä. Tärkeää on nopeasti ottaa käyttöön koko julkisen sektorin yhteinen tietojärjestelmäarkkitehtuuri ja jaetut perusrekisterit. Jo olemassa olevien digitaalisten palvelujen, kuten sähköisen laskutuksen käyttöönottoa pitää vauhdittaa. Julkisen sektorin pitäisi myös vapauttaa mittavat tietovarantonsa ja mahdollistaa niiden hyödyntäminen uutta arvoa luovaan yksityiseen toimintaan. Julkiset palvelut pitää tuoda kansalaisten saataville verkkoon sähköisten asiointitilien kautta ..."

Syksyn aikana televisiossa on ollut "Virsistä viis" ohjelmasarja, jossa on voinut kuulla virsiä erilaisilla sovituksilla ja niitä ovat tulkinneet tunnetut artistit. Katsojat ovat voineet äänestää suosikkivirsiään ja viimeisessä osiossa voitiin kuulla kolme äänestyksessä eniten saanutta, jotka olivat; "Maa on niin kaunis (virsi 30), Oi Herra luoksein jää jo ilta on (virsi 555) ja voittajaksi tuli "Päivä vain ja hetki kerallansa (Virsi 338).
 
    Voittanut on alkuperältään ruotsalaisten Lina Sandellin v.1865 sanoittama ja Oscar Ahnfeltin v.1872 säveltämä, "Blott en dag". Suomenkielisen sanoituksen ovat tehneet Anna-Maija Raittila v.1977 ja Niilo Rauhala v.1986, jolloin se tuli virsikirjaan. Alkuperäisellä tekstillä sen voi kuulla Carola Häggkvistin tulkitsemana You Tube- videolla.

10.12.09 Kansallisomaisuus, joulujuhla ja "kappelikonsertti"

Kohta parikymmentä vuotta sitten Holkerin hallitus aloitti niin sanotun hallitun rakennemuutoksen, mikä johti hallitun sijasta hallitsemattomaan kansalliseen lamaan ja konkurssiaaltoon. Hintaa muutoskokeilulle tuli noin viisikymmentä miljardia markkaa. Kansallisomaisuuden myynti aloitettiin myös noihin aikoihin, mitä ovat jatkaneet Ahon, Lipposen ja Vanhasen hallitukset näihin päiviin saakka.
      Nyt muun muassa pääministeri Vanhanen on herännyt kyselemään, että olikohan tuo järkevää. Sitä olisi voitu miettiä jo aikaisemmin. Huoltovarmuus ja kansallinen turvallisuus on noussut puheenaiheeksi muuallakin kuin Suomessa. Mutta, mistä velkaantuvalla valtiolta olisi varaa lunastaa esimerkiksi televerkkoja, kun niiden arvo on noussut jo "vaatimattomaan" 30 miljardiin ja eivätkä ole edes myynnissä?  Kirjoitin Kalevaan aiheesta lokakuussa 2009, "Myydäänkö "Finland Oy" kokonaan?"

Viime lauantaina Kaukovainin kappelissa oli yhteiskristillinen perinteinen joulujuhla, jonne ehdin vähän myöhässä. Perinteisellä tarkoitan sellaista, kuin oli ennen kouluissä. Siitä käytettiin myös nimitystä kuusijuhla. Perinteiseen kuuluvat myös tiernapojat, joihin kiinnitin huomiota tällä kerralla.
      Joskus kauan sitten olin Herodeksen tamineissa kotikylän koulun joulujuhlissa muistaakseni kolmena jouluna. Palautui elävästi mieleen nuo ajat. Kävimme myös esiintymässä eri pikkujouluissa. Ennen esitysta olimme köyhiä laulajapoikia ja esityksen jälkeen emme enää niin köyhiä. Lakki kiertämään ja mukavat joulurahat saimme noilla keikoilla. Harmi vain, että se oli pätkätyötä ja sitä se taitaa olla vielä tänäkin päivänä.

Sieltä ehätin vielä Pyhän Luukkaan kappeliin Jipun konserttiin. Tyttäreni oli käymässä täällä ja oli tyttökavereiden kanssa myös lähdössä. Sanoin, että kannattaa lähteä tuntia aikaisemmin, jos haluaa istua. Puoli tuntia ennen alkamista istumapaikat olivat täynnä ja konsertin alkaessa täyttyi myös eteinen. Osasin varautua, kun kevättalvella juttelin Jipun isän, oopperalaulaja Jorma Elorinteen kanssa. Kertoi, että kirkot ovat täynnä konserteissa. Sanoin, että olisi kiva saada myös Oulussa joku kirkko täyteen. Kirkko tai oikeammin kappeli saatiin täyteen, jossa Jippu esitti muun muassa laulunsa "Enkelten kaupunki". Nuo samat tyttökaverit esittivät tämän laulun tyttäreni häissä kesällä 2008. Sen voi kuunnella You Tube- videolta.

Sunnuntaina oli itsenäisyyspäivä, jota vietettiin perinteiseen tapaan. Perinteistä "Tuntematonta sotilasta" en ole jaksanut enää innostua katsomaan, kun vuorosanat ovat jo tulleet tutuksi. Linnanjuhlien kuningattaren iltapäivälehdet ovat saaneet jo valittua ja myös pahimmat tyylomokat. Tyyleistä puheen ollen. Jos kilpailu kaula-aukkojen suuruudesta jatkuu nykyiseen malliin, nahdään vuoden päästä daameja rinnat paljaina.     

Joulu lähestyy ja kiireiden keskellä olisi hyvä pysähtyä välillä – vaikka kuuntelemaan runoja. Tähän on mahdollisuus maanantaina 14.12.09 klo18.00 Kastellin kirkossa, jossa on nyt toisen kerran runotapahtuma, "Vedä taas Jouluhenkeä"

04.12.09 Evoluutio vai luominen?

Tiistaina 24.11.09 Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa oli keskustelutilaisuus "Evoluutio ja usko tänään". Samana päivänä tuli kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Charles Darwin julkaisi teoksensa "Lajien synty".
      Keskustelemaan oli kutsuttu geenitutkija, professori Seppo Vainio, tiedeviestinnän tutkija, professori Erkki Karvonen, evoluutiobiologi, tutkija Jonna Kulmuni, ja kirkkoherra Juhani Lavanko Oulusta. Paneeliin osallistui myös helsinkiläinen Vartija-lehden päätoimittaja, dosentti Leo Näreaho. Keskustelua veti hiippakuntadekaani Niilo Pesonen Oulun hiippakunnan tuomiokapitulista.
      Luterilainen kirkko ei katso evoluutioteorian luonnontieteellisenä selitysmallina olevan ristiriidassa luomisuskon kanssa. Luomisusko on kokonaisvaltainen uskonnollinen tulkinta elämän synnystä, evoluutioteoria totena pidetty luonnontieteellinen selitysmalli lajien kehittymisestä.
      Niilo Pesosen mukaan keskustelulle oli tilausta, jonka mukaan "julkista keskustelua käyvät usein tiukasti vain luomisoppiin tai tieteeseen uskovat. Halusimme kysyä onko olemassa tämän lisäksi muita vaihtoehtoja? Kristillisen uskon kannalta olennaista on usko luomiseen. Sen sijaan siitä, miten tai missä ajassa kaikki tapahtui, voidaan ajatella kirkon sisällä monella tavalla”.

      ”Jo 1800 ja 1900-lukujen taitteessa käytiin vilkasta keskustelua Raamatun ja luonnontieteen suhteesta. Aina uudestaan nämä kysymykset kuitenkin nousevat pinnalle. Ehkä jokaisen sukupolven täytyy miettiä nämä kysymykset uudelleen”, pohti puolestaan Juhani Lavanko.
      Olipa miten oli, maailmankaikkeus ei voi olla pelkästään sattumien synnyttämä ja että jotain voisi kehittyä tyhjästä ja ilman suunnittelijaa. Jokaisessa kaupasta ostamassamme tuotteen takana on valtavasti suunnittu- ja kehittämistyötä. Näistä käytiin keskustelua Kalevan mielipidesivulla kesällä 2008. Osallistuin keskusteluihin artikkelilla, "Luotu todistaa luomisteorian"
 
     
Ensi sunnuntaina vietetään 92:ta itsenäisyyspäivää. Oliko 06.12.1917 saatu itsenäisyys ja myöhemmin vielä säilyminen sattumaa? En ota kantaa. Jokainen voi miettiä sitä tulevana sunnuntaina samalla kun laittaa ne kaksi kynttilää ikkunalle palaamaan.

Miettimistä ja lukemista riittää myös tämänvuotisen Finlandia-palkinnon saaaneen Antti Hyryn 400-sivuisessa romaanissa "Uuni". Hyry vakuutti vähäeleisellä romaanillaan Finlandia-palkinnon valinnan tehneen kulttuurineuvos Tuula Arkion. Hänen mukaan Hyryn romaani kuvaa yksityiskohtaisesti ja arkisesti, kuinka pohjoissuomalainen Pietari rakentaa taloonsa meren rannalla leivinuunia. Olettaisin, että kirjan pääasiallinen anti ei ole uunin rakentaminen, vaan sen yhteydessä tulleet ajatukset. Se selviää pahaiten lukemalla kirja.  

PS. Oulun yliopiston kirjaston joulurunokalenteria voi seurata tästä.

26.11.09 Kirkkovuosi päättyi

Viime sununtaina oli kirkkovuoden viimeinen sunnuntai – tuomiosunnuntai. Nimi saattaa kuulostaa vähän pelottavalta. Haluttaisi ehkä menne suoraan tulevaan sunnuntaihin eli ensimmäiseen adventtiin. Kirkkovuoden ensimmäinen – adventtisunnuntai ja kirkkovuoden viimeinen – tuomiosunnuntai, sekä kaikki sunnuntait niiden välillä kuuluvat samaan kokonaisuuteen. Tulevana adventtina saamme laulaa: "Kiitetty Daavidin Poika, joka tulee Herran nimeen". Tuomiosunnuntaina Herran nimessä tulija sanoi meille: "Tulkaa, te Isäni siunatut...minä olin...ja te teitte".
     Pari vuotta sitten pysähdyin pohtimaan tuota tuomiosunnuntaita. Onko siinä ristiriita muiden sunnuntain sanomien kanssa? "Yksin uskosta, yksin Jeesuksen sovitustyön tahden" ja toisaalta, " minkä olette jättäneet tekemättä....olette jättäneet tekemättä minulle...minä en tunne teitä...". En pohdi tätä nyt sen enempää. Voit lukea parin vuoden takaisia ajatuksiani Rauhan tervehdyksen silloisesta artikkelista, "Tuomiosunnuntain sanomaa"
.

Joulu tahtoo painaa päälle aina vain aikaisemmin. Tai ei joulu, vaan tämä joulunajan kaupallinen touhotus. Ei malteta odottaa adventtia. Valmistelut aloitetaan ennen kirkkovuoden päättymistä. Kaupat ja tavaratalot ovat joulun rekvisiittaa pullollaan. Joululaulut soivat kaikkialla. 
     Muutama vuosi sitten jouluaattona kävin juuri ennen kaupan sulkemista hakemassa vielä jotakin puuttuvaa. Kysyin kassalta, että laitatko joululaulut soimaan, kun pääset kotiin. Vastasi, että en laita. Riittää, kun kuukauden olen niitä kuunnellut. Arvasin mitä vastaisi. Halusin vain kysyä huumori mielessä ja toivotin hyvää joulua – ilman joululauluja.

Suomalaisilla ei 70 vuotta sitten ollut huumori mielessä. Sitä se ei ollut suurella itänaapurilla Neuvostoliitollakaan, kun 26.11.39 sen oma tykistö ampui seitsemän tykinlaukausta silloisesta Suomen rajasta kilometrin päässä olevaan Mainilan kylään. Tästä sai aiheen sanoa irti hyökkäämättömyyssopimuksen maidemme välillä. Neljä paivää myöhemmin 30.11.09 aloitti sotatoimet koko rintamalla. Tavoitteena oli ensin katkaista Suomi Oulun kohdalta kahtia ja sitten ei sen vähempää, kuin miehittaa koko maa.  
      Näin ei tapahtunut: Puhutaan koko maailmaa vieläkin kiinnostavasta talvisodan ihmeestä. Noin 3 mijoonan asukkaan Suomi puollusti noin 180 mijoonaista hyökkääjääkansaa vastaan. Jälkeenpäin on selvinnyt, ettei kansa hyökkkääjämaassa sitä olisi halunnut. Johtajien oli myös hankkeesta luovuttava, kun yritykseksi jääneen valloituksen hinta osottautui liian suureksi. Tarkkoja lukuja menetyksistä ei tahdo löytyä. Mannerheimin muistelmissa mainitaan non 200 000 kaatunutta neuvostosotilasta. Suomalaisia kaatui non 27 000.

20.11.09 Taidenäyttelyissä

Viikko sitten perjantaina kävin Pablo Picasson näyttelyssä Ateneumissa. Päätin lähteä jo kesällä, kun uusitoistiin näyttelyn tulosta Helsinkiin. Lukemisesta sanotaan, että se kannattaa aina. Taiteen katelemisesta voisi sanoa samalla tavalla, että kannattaa, kun siihen tulee tilaisuus. 
      Picasso on muun muassa sanonut: "Antakaa minulle museo, niin minä täytän sen". Ajan hermolla elänyt rauhan puolestapuhuja, kubismin kehittäjä ja arkisia materiaaleja kollaaseiksi yhdistellyt Pablo Picasso on yksi 1900-luvun merkittävimmistä kuvataiteilijoista, joka ammensi aiheensa Espanjan hehkuvan auringon alta ja Pariisin syrjäkujien kahviloiden dekadentista ilmapiiristä.
      Picasson tuotannosta Helsingissä on laaja läpileikkaus; maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja valokuvia, härkätaisteluita, kyyhkysiä ja rakastavaisia, muotokuvia, maisemia ja asetelmia – yhteensä parisensataa teosta. Ateneumiin ne ovat tulleet Pariisissa sijaitsevasta Musée National Picassosta. Helsinki on pohjoismaisista kaupungeista ainoa, jossa näyttely nähdään.
      Teoksia on esillä vuodesta 1881 vuoteen 1973. Omia suosikkeja näyttelyssä olivat Surrealismin maalaukset ja veistokset, vuosilta 1924-34 sekä 1930-35. Maalauksissa kiinnitin huomiota erityisesti niiden kolmiulotteiseen vaikutelmaan.
      Helsingin reissuilla yövyn tyttäreni Mannun perheen tykönä, johon kuuluu aviomies Harri ja kohta parin vuoden ikäinen espanjanvesikoira Ryti. Olen tottunut herämään aikaisin. Niinpä ehdimme tehdä Rytin kanssa melko pitkän lenkin ennen "isäntäväen" heräämistä. Kavereitahan meistä tuli tai oli tullut jo aikaisemmin.

Vuosi sitten kävin tutustumassa Pekka Halosen tuotantoon niin ikään Ateneumissa. Taiteesta jokaisella on oma käsitys ja se riippyy lähinnä katsojan silmistä – molemmista silmistä. Halosen tauluissa pidin eniten talviaiheista, erityisesti kaamosvaikutelman kuvaamisesta. Toki katseltavaa riitti muissakin teoksissa. Aikaa noissa molemmissa käynneissä meni muutamia tunteja. Näyttelyyyn kannattaa varata aikaa ja kiertää tarvittaessa useampaan kertaan.

Muutamia vuosia sitten osuimme erään ystäväni kanssa Joensuun taidemuseossa Erik Järnefeltin myös parisataa taulua esittävään näyttelyyn, mikä oli laajin hänen tuotantoa esittävä siihen mennessä. Aikaisemmin 80-luvulla olin nähnyt hänen tauluja Retretissä. Järnefeltin tuotanto on pääsiassa suomalaisen maiseman, kulttuurin ja henkilöhahmojen kuvausta. Tunnettuja ovat Kolin maisemat, pyykkiranta, lehmisavut ja niin edelleen. Tässä näyttelyssä meni koko päivä ja välillä kävimme syömässä, että jaksoimme katsella kaikki taulut. 
      Samalla matkalla kävimme Retretissä, jossa oli nähtävänä Salvador Dalin taidetta. Hänen yksi tavaramerkeistä ovat kaarevat kellot. Lisäksi oli nähtävänä Gallen Kallelan maalauksia. Matkastamme tuli silloin taiteella maustettu, vähättelemättä muita mausteita.

12.11.09 Mitä pelkäämme?

Tutkimuksen mukaan meistä joka kolmas pelkää karhua ja sutta. Jokainen karhu ja susi pelkäävät kuitenkin meitä. Tuskin meillä olisi aihetta pelätä kilttejä metsän asukkeja. Karhulla ja sudella sen sijaan on, ainakin metsästää.
      Maahamme rantautui Amerikan mantereeltä alkunsa saanut H1N1 sikainfluenssa. H1N1-virus on erilainen kuin ihmisen H1N1-virus, ja siksi rokote ihmisten kausittaiseen influenssaan ei suojaa H1N1-viruksilta. Sikainfluenssaan tehoavat nykytiedon mukaan reseptilääkkeet Tamiflu ja Relenza. Niitä saadaan maahamme rajoitetusti, jonka takia rokotusjärjestys määritellään riskiryhmien mukaan. 
      Kun Tamiflu-lääkettä alkoi saapua, niin osa meistä ja puolet hoitohenkilökunnasta eivät aikoneet ottaa rokotusta ollenkaan. Syynä pelko lääkkeen haittavaukutuksista, joista ei kieltäytyjien mukaan ollut tarpeeksi tietoa. Huhuja sen sijaan oli senkin edestä. THL:n asiantuntijan kommentti rokotteista kieltäytymisiin oli, että kun ensimmäiset kuolemantapaukset tulevat, asenne muuttuu. Yhden läpsen ikävä kuolemantapaus sen sitten teki. Nyt rokotteen haluavat kaikki ja heti. Ensin pelättiin lääkettä ja nyt pelätään, että saako lääkettä ollenkaan. Suurin osa kansasta saanee rokotteen, kun epidemian pahin vaihe on ohi.

Erään Italiassa asuvan suomalaislasten äiti pelkää katolisen maan perinteisiä grusifiksejä. Ne kuulemma aiheuttavat pelkoa hänen lapsissa. Lisäksi ne loukkaavat ateistisen äidin uskonnon vapautta. Äiti pelkää ja pelkäsi niin paljon, että vei asian Euroopan Ihmisoikeuskomissioon ja sai asiansa läpi. Tästä ovat italialaistet raivostuneet. Kyse kun on heille 2000 vuotisesta katolisesta perinteestä.
      Tämä voisi tarkoittaa meillä, että jonku maahanmuuttajaäiti pelkäisi lapsensa koulun joulujuhlassa luettavaa jouluevankeliumia. Jeesus lapsen syntyminen tallin olosuhteissa voisi aiheuttaa pelkoa hänen lapsessa. Miten sitten kävisi pääsiäistapahtuman ja keväisen suvivirren kanssa? 
      Näistä on ollut jo keskusteluja, kun maahamme on tullut muiden kulttuurien uskontoja. Eikä tarvitse olla edes muita kulttuureita hämmentämässä. Lastentarhojen lastenlaulut ja ruokarukoukset ovat Vapaa-ajattelijoiden mukaan uskonnonvapauslain vastaisia? Lapset ja lasten vanhemmat eivät laista välitä, vaan haluavat niiden jatkuvan, jopa kirkosta eronneet vanhemmat.
      Eiköhän olisi kaikille parasta olla sekaantumatta toisten perinteisiin ja siihen mihin kukin haluaa uskoa. Ennen sanottiin kotipuolessani, että talo elää tavallaan ja vieraat käyvät ajallaan. Jos vieraat jäävät taloon ja heidän sallitaan elää tavallaan, on vähintään kohtuullista vieraiden sallia talonväen elävän tavallaan.

Entisessä DDR:ssa pelättiin vuodesta 1961 vuoteen 1989 saakka, että koko maa tyhjenee asukkaista länteen. Jäljelle jäisivät vain neuvostomiehittäjät ja uskollisimmat DDR.n kansanarmeijan sotilaat. 80- luvun loppupuolella asukkaiden tyytymätömyys ja kärsivällisyys alkoivat käydä sietämättömiksi. Valtaa pitävillä ei ollut muuta vaihtoehtoa, kun sallia vapauksia länsimaiden mallin mukaisesti. Niinpä päätettiin myöntää jossakin vaiheessa matkustusvapauksia. Läntiset uutistoimittajat tivasivat politbyron tiedottajalta, että milloin vapaa matkustaminen mahdollisesti tulee voimaan. Häneltä lipsahti vahingossa, että heti kai se tulee.
      Tieto levisi lännestä myös DDR:n puolelle. Kansa lähti välittömästi liikkeelle kohti raja-asemia. Yhden pienemmän raja-aseman pääliköllä ei ollut tietoa ja hän ajatteli, että tiedottaminen on vain unohtunut ja kansa tiesi paremmin. Joten hän avasi rajat ja tieto avatusta rajasta levisi edelleen muihin raja-asemiin, jotka tekivät saman perässä. Noin puoli miljoonaa DDR:n kansalaista ylitti illalla avatun rajan seuraavan yön aikana. 
      Gorbatsov kielsi kaikkia, myös DDR:n sotilaista ampumasta ihmisiä. Hänen mukaan siitä olisi ollut seurauksena kolmas maailmansota. Mitä siitä olisi seurannut? Ehkä kenenkään ei enää tarvitsisi olla pelkäämässä sikainfluenssaa, Tamiflu- rokotetta ja palelemassa rokotusjonoissa.

06.11.09 Liputuspäiviä moneen menoon

Tänään on ruotsalaisuuden päivä, ensi sunnuntaina isänpäivä ja tasan kuukauden päästä itsenäisyyspäivä. Kaikkiaan näitä lipunnoston arvoisia päivia on vuodessa seitsemäntoista. Lisäksi kaikki vaalipäivät ja päivä jolloin tasavallan presidentti astuu virkaan ovat liputuspäiviä.
      Isänpäivä merkittiin kalenteriin ensimmäisen kerran 1970 ja liputuspäiväksi se tuli 1979. En muista, että sitä olisi vielä lapsuudessani vietetty mitenkään. Mutta, nyt vietetään. Mikäpä siinä, kun äideillä on kaksi liputuspäivää, joista toinen on kansaivälinen naisten päivä. Äidit kun ovat tunnetusti myös naisia.
      Sunnuntaina mulla on ensimmästä kertaa aihetta kaksinkertaiseen juhlaan. Ei sen takia, että omia jälkeläisiä on kaksi, vaan olen myös pappa. Pappana ja varaisänä olen saanut nyt olla melkein kolme viikkoa. Eilen Matilda lähti äitinsä kanssa takaisin oikean isän tykö Geneveen. Monta hauskaa hetkeä hänen kanssa ehdin viettää. Seuraavan kerran kun tapaamme, Matilda kävelee jo vastaan lentokentällä. Tällä hetkellä hän seisoo pitkiä aikoja ja taputtaa sitten suoritukselleen. 

Olisiko hyvä olla vielä yksi liputuspäivä? Se olisi vaikka tavallisen suomalaisen tavallinen liputuspäivä. Liputuspäivä meille kaikille, joilla ei ole mitään erityistä mainitsemisen arvoista. Toisin sanoen, sellaisen päivä, joka lähtee aamulla töihin puolivelkaisesta asunnostaan mieluummin pyörällä, jos työtä ei ole vielä ulkoistettu Kiinaan, tekee päivän ahkerasti tulosta yritykseen sijoittaneelle amerikkalaiselle eläkerahastolle, maksaa verot myös kaikista sivuansioista, maksaa vuokrat tai yhtiövastikkeet, maksaa päivähoitomaksut, jos lapset ovat saaneet kunnallisen hoitopaikan, maksaa TV- luvan pari kertaa vuodessa, kun mediamaksu ei ole vielä käytössä, maksaa ekogisesti tuotetun sähkön laskut, maksaa vesilaskut jätevesimaksuineen, maksaa kännykkä- ja laajakaistamaksut edullisimmalle operaattorille, vie kimppakyytivuorollaan myös naapurin pojan jääkiekkoharjoituksiin ja kustantaa tytön pianotunnit, käyttää pari kertaa vuodessa puolisoa verovaroilla kustannetussa teatterissa ja samalla reissulla syömässä ulkona, kun pyhävaatteet ovat jo valmiiksi päällä, laittaa joululahjaostosreisulla noin viisi euroa joulupatakeräykseen varattomien jouluksi, käy laulamassa kauneimpia joululauluja jos on lauluääntä ja jos ei ole, niin kuuntelee kun muut laulavat, laittaa ainakin kolme euroa kolehtihaaviin, ei laita liian värikkäitä jouluvaloja häiritsemään naapureita, sytyttää kaksi oikeaa kynttilää ikkunalle itsenäisyyspäivänä ja katsoo Linnanjuhlia televisiosta, että tietää kuka kenenkin käsipuolessa tänä vuonna juhliin saapuu, valitsee juhlien kauneimmat iltapuvut verraten tulosta seuraavan viikon naistenlehtien valintoihin ja kuka mahdollisesti on se illan kuningatar, jos Tarja Halosta ei oteta lukuun, osaa olla sopivasti kateellinen valitsemalleen kansanedustajalle ja lupaa äänestää häntä seuraavissa vaaleissa, jos ehdokkaan vaalirahoitus päivittyy netissä reaaliaikaisesti ja jos nettissä olisi mahdollista se ääni antaa. 
      Joten aiheita liputukseen tavalliselle suomalaiselle riittää, eikä tässä ole läheskään kaikkia vielä lueteltu.

30.10.09 Uhkia sisältä ja ulkoa

Nykyinen aika on mennyt siihen suuntaan, että uhkakuvia nähdään vähän joka paikassa. On maailmalaajuisia ja kotitekoisia. Maailmanlaajuisia ei tule toki vähätellä ilmastonmuutoksesta johtuvia, jotka on voitu osoittaa ihmisen aiheuttamiksi. Toisin sanoen, sinun ja minun aiheuttamiksi.
      Kotitekoisia uhkia riittää vaikka muille jakaa. Sähköä ei voisi tuottaa millään tavalla, ettei jokin uhka tule aina esille. Tulvavesiä ei voi ottaa talteen tuottamaan uusiutuvaa energiaa, jätteitä ei voi polttaa energiaksi, tuulipuistoja ei voi rakentaa merelle, hiiltä ja turvetta ei tule polttaa ja ydinvoimaa vastustetaan pääkallopuvut päälle puettuina.
      Maakaasuputki lisää sotilaallista uhkaa Suomenlahdella, vaikka putki tulee meren syvyyteen. Voimalinjoja ei saa rakentaa mihinkään. Tosin ei niitä tarvittaisi, jos voimalaitoksia ei rakenneta.
      Reilut 60 vuotta sitten isämme ja isoisämme tappelivat maamme olemassaolon puolesta. Silti jouduttiin noin 10 % maa-alastamme luovuttamaan naapurille. Niin kuin naapurilla ei olisi ollut tarpeeksi maita ja mantuja ennestään.
      Nyt kansallisomaisuuttamme myydään vapaaehtoisesti pois, jonka puolesta tuhannet menettivät henkensä. Entäs sitten, kun kaikki on myyty? Ollaanko sen jälkeen kaikki vuokralaisia omassa maassa? Kukaan järkevä maatilallinen ei esimerkiksi myy pois lypsylehmiä ja peltoja, joista se toimeentulo tulee.
 
Huomenna on Pyhäinpäivä, jolloin voimme hiljentyä muistelemaan edesmenneitä läheisiämme ja miksi ei myös heitä, jotka kaatuivat vapaan maamme puolesta. Pyhäinpäivä oli pitkään yksi kirkollisista juhlapyhistä, johon ei oltu sotkettu mitään kaupallista tai pakanallista touhua. Mutta, ei ole enää. Meille on tullut tai paremmin tuotu Halloween.
      Halloween on anglosaksisissa maissa pyhäinpäivän aattona lokakuun viimeisenä päivänä 31.10. vietettävä juhlapäivä. Alkuaan se on ollut muinaisten kelttien talven alkamisen päivä, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan. Nimi on lyhenne englannin sanoista "All Hallows' Even" eli pyhäinpäivän aatto.
      Monissa leikkipuistoissa vietetään Halloweenia näkyvästi. On kaamosbileitä, kurpitsajuhlia, jännityksen iltapäivää ja jännittävää iltaretkeä. Kirjastoissa järjestetään Halloween-iltoja, joissa jännitetään kauhukirjallisuuden, kauhuelokuvien ja kauhumusiikin äärellä ?...?
      Uhkia riiittää ja jos ei riitä, niin tuodaan sitten lisää. Vaikka kauhua lapsille?? Joku voi ajatella, että olenpa vanhanaikainen. Oikein ajattelee. Niin olen ja tulen olemaan.

24.10.09 Luova tauko

Oikeat kirjailijat sanovat, että kirjan tekemisen jälkeen tulee tyhjä olo. Lisäksi pelko siitä, että tämä oli nyt sitten viimeinen jonka sain tehtyä. Olisiko sama meillä ei oikeilla? Voisin sanoa kysymykseen omakohtaisena kokemuksena, että näin se vain sattuu olemaan.
      Pari kirjaideaa pyörii päässä, mutta niihin ei vaan tunnu saavan otetta. Jostakin se ote pitäisi saada ja päästä alkuun. Tässä tuntuu olevan vielä sulateltavaa nyt syksyllä julkaistuista ja markkinointi vie voimavaroja. Lisäksi kiinnostaa, että minkälaisen vastaanoton ne tulevat saamaan? Kirjoittajalle on tärkeä tietää, miten lukijat kokevat tekstien sanoman tai onko niissä sanomaa ollenkaan.  
      Oikeat kirjailijat pääsevät helpommalla, kun markkinoinnin hoitavat kustantajat. Ei tarvitse yrittää tehdä tekemisiään tunnetuksi. 
      Olen kokenut markkinoinnin melko raskaaksi ja enkä ollenkaan mieltä ylentäväksi touhuksi. Mutta, se on kuitenkin tehtävä jollakin tavalla. Kokeilkaapa vaikka tehdä omat web- sivut koko maailman katseltavaksi. Ei se niin yksinkertaista ole. Sama asia on lehtiartikkeleiden kohdalla. Tänään on laitettava nimi alle ja vastattava mitä tuli kirjoitettua.

Luova tauko ei näytä kuitenkaan menevän hukkaan. Matilda on ollut täällä Suomessa äitinsä kanssa viikon ja on vielä pari viikkoa. Hän on siinä iässä, että äiti ei saisi poistua näköpiiristä ollenkaan ja lähteä hoitamaan asioita. Vajaan vuoden ikäisellä ei ole vielä ajantajua ja pelkää äidin lähtevän lopullisesti.
      Tuon ikäisellä on kuitenkin yllättävän hyvä muisti. Muistaa papan, joka oli kolme viikkoa sitten hänen kanssa leikkimässä. Joten olemme jatkaneet leikkimistä nyt täällä Suomessa. Kun menen häntä tapaamaan, ovat kädet heti ojossa ja heti pitäisi ottaa syliin. Omat kädet on kuitenkin pestävä ensin näin flunssa-aikana. Sylissä on sitten paljon asiaa ja joka paikkaa täytyy esitellä. Äiti unohtuu saman tien ja saa huoletta lähteä hoitamaan asioita.
      Aikaisemmissa teksteissä purin vähän tuota yksinäisyyttä. Nyt ei tarvitse purkaa. Välittäminen on hyväksytyksi tulemista ilman ennakkoluuloja. Vaivalla ei ole ennakkoluuloja eikä muitakaan luuloja. Vauva ei luule, vaan tietää.

18.10.09 Lukijoiden palautetta

Edellisessä tekstissä mainitsin palautteista. Minkälaista on tullut, saattaa kiinnostaa, etenkin jos kijoihin ei ole ollut mahdollista itse tutustua. Palautteissa ei ole mitään salattavaa, joten tässä otteita muutamilta lukijoilta kirjasta "Valoa ja varjoja". Muista, ei ole tullut, kun ovat olleet vähän yli kuukauden saatavilla. Runoista kuulijapalautetta on tullut lähinnä kirkoissa olleista runotapahtumista.
      "... Kirja kuvaa masentuneen tuntoja elävästi ja sairaudesta uskottavasti. Kuvaukset työuupumuksesta, sairastumisesta masennukseen, sen kanssa elämisestä ja toipumisesta voisivat olla oppikirjan tekstiä. Kun ne kirjassa kuvataan itse kokemana, tulevat ne lähemmäksi lukijaa ..."
      "... Kirjasta löytyy lohtua monelle, jokaiselle elämän repimälle ja kovien koetusten suomalaiselle. Kirja kertoo avioeron, hylkäämisen, masennuksen ja itsetuhoajatusten läpi käyneen miehen tuntoja. Kaikesta voi selvitä Jumalan anteeksiantamisen ja armon kokemisen kautta, vaikka olisi joutunut käymään läpi maanpäällisen helvetin. Pimeän tunnelin päässä on ikuinen valo ja uuden elämän alku ..."
      "... Olet kirjoittanut hyvin avoimesti ja syvällisesti. Kiitos rohkeudestasi. Onneksi Jumala on auttanut eteenpäin meitä kaikkia ja on lupaustensa mukaan uskollinen loppuun asti. Kirjan kirjoittaminen on varmasti ollut hyvin terapeuttista. Lienee helpompi elää tätä päivää tässä ja nyt, kun on sinut menneiden asioiden kanssa ..."
      "... Hienoa, että olet kyennyt kirjoittamaan vaikean vaiheen elämässäsi kirjaksi myös muiden luettavaksi. Uskon, että kirjasi voi antaa lohtua ja toivoa muillekin masennuksesta kärsiville, varsinkin niille, jotka jakavat kanssasi kristillisen elämänkatsomuksen. Kirjastasi kävi hienosti ilmi esimiehesi kannustava asennoituminen sinuun sairautesi aikana, ja se miten hyvin hän tuki paluutasi työhön. Kirjoitustyö on varmasti auttanut sinua jäsentämään noita vaikeita vuosia itsellesikin ..."

      Olen kiitollinen kaikista palauteista. Niiden ei missään tapauksessa tarvitse olla kehumista. Sitäkin voi toki antaa, mutta ei kohteliaisuuden takia. Kaikki palaute, myös erilaiset näkemykset asiasta kuin asiasta, ovat kirjoittajalle arvokkaita. Lähinnä kiinnostaa, miten mielestäsi olen onnistunut kuvaamaan tarkoittamiani asioita.

14.10.09 Mikä meitä vaivaa?

Presidentti Ahtisaari sai vuosi sitten Nobelin rauhanpalkinnon – ansaitusti. Sitä ehdittiin odottaa jo muutamia vuosia. Itse hän oli jo menettänyt uskon koko palkinnosta. Mutta, lopulta kuitenkin tuli. Mitä palkinnosta? Sitä, että joku tunnettu suomalainen halusi palkinnon estää. Sen aina käsittää, jos jokun muun maan tunnettu olisi halunnut sen tehdä. Siitä eivät pitäneet esimerkiksi venäläiset Kosovon takia, mutta eivät yrittäneet estää.
      Paavo Lipponen on noussut varteenotettavaksi ehdokkaaksi EU:n presidentiksi. Häntä liputetaan Euroopassa jo tosissaan. Pienen maan suuri mies olisi suurten jäsenmaiden mieleen. Ehkä ei pidetä liian vahvana niiden johtajille. Vastustavia ääniä MTV:n toimittajan mukaan kuuluu, mikä on luonnollista tällaisissa valinnoissa. Mutta, että kuuluu suomalaisen kohdalla Suomesta, ei ole luonnollista.
      Ilmojen kylmennettyä on minulla tapana käydä lenkillä, joskus pidempiäkin matkoja. Kesällä liikun enemmän pyörällä ja pääsääntöisesti sillä pyrin kaikki matkat tekemään. Kävellessä ehtii katsella enemmän ympärille. Kaikki nähtävä ympärillä ei ole katselemisen arvoista. Alikäytävien töhrimistä ja irrotettuja laattoja, rikottuja uimarannan koppeja, rikottuja valaisimia, ojaan heitettyjä pyöriä ja niin edelleen.

      Ovat nuo näkymät olleet toki ennenkin. Ehkä niihin nyt kiinnitin enemmän huomiota, kun olin Sveisissä pari viikkoa. Siellä ei edellä kuvaamia näkymiä ollut, vaikka liikuin paljon eri paikoissa. Paikat olivat viimeisen päälle laitettuja ja siistissä kunnossa. Poikani sanoi jossakin muussa tilanteessa, että täällä ollaan viimeisen päälle tarkkoja. Mutta ystävällisiä ollaan. Kaikki vastaantulijat hymyilivät ja tervehtivät. Täällä eivät tervehdi edes kaikki samassa talossa asuvat, puhumattakaan busseissa ja muissa julkisissa tiloissa olevat. Jos menet puhumaan vaikka kassajonossa, niin "pölijänä" sinua pidetään.

Onko meillä joillakin niin paha olla, että täytyy purkaa ilkivaltaan? Mikä pahan olon takana voisi olla? Mistä sitten tuo meidän sulkeituneisuus johtuu?
      Kävin launataina Oulun Kriisikeskuksen 40-vuotisjuhlassa. Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Marita Ruohosen kertoi, että hyvän elämän ja hyvän olon edellytyksenä pidetään ensisijaisesti hyväksytyksi tulemista. Tarkoittaa, että joku välittää ja on jollekin tärkeä. Lisäksi kuuluminen johonkin yhteisöön koetaan hyvään elämään kuuluvana asiana. Nämä asiat menevät edelle toimeentulon ja varallisuuden, joita usein sellaisina pidetään. Myös perheen merkitys on viime aikoina noussut arvoon arvaamattomaan.
      Yksinäisyys on Ruohosen mukaan tämän ajan suurimpia sosiaalisia ongelmia. Minulla yksineläjänä siitä on ehtinyt tulla kokemusta jo kuusitoista vuotta. Sairauteni aikoina kukaan ei halunnut tulla tapaamaan, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Tungosta kotiovellani ei ole edelleenkään.
      Takaisin elämään! Ehkä sillä, elämällä, on vielä jokin tarkoitus. Sairaudet jättivät työelämän ja työkaverit auttamattomasti taakse. Nyt olen kolme vuotta purkanut sisintäni kirjoittamalla sitä sun tätä. Palautetta olen saanut pääasiassa tuntemattomilta. Se rohkaisee ja antaa voimia jaksamiseen. Kiitos siitä!
      Alussa mainitsin Ahtisaaren, Lipposen ja suomalaiset. Voisiko kuitenkin olla totta – me suomalaiset? Hyvään uskovana ja muutenkin uskovana en halua uskoa. Voisin jakaa tai vaihtaa elämäni useat vakavat kriisit, lääkevahingosta jääneet kivut ja yksinelämisen kenen tahansa kanssa. 
     

07.10.09 Suuri kirjailija on poissa


Viime sunnuntaina kuoli Sotkamossa kirjailija Veikko Huovinen. Hän oli yksi suosikkikirjailijoistani, jonka huumori ja satiiri on sellaista, johon on helppo samaistua. Se tulee syvältä pohjoisten ihmisten tunnoista ja ajatuksista, jota ei tämä nykyisen maailman meno ehtinyt tuhota.
      Olen vuosien aikana lukenut läpi melkein koko Huovisen tuotannon ja jotkut kirjat useamman kerran. Luen melko paljon filosofista kirjallisuutta. Siihen väliin sopii hyvin kevennykseksi Havukka-ahon ajattelijan, Konsta Pylkkäsen pohdinnat. Kielikuvat siinä tuovat elävästi mieleen edesmenneen isöisäni. Hän oli samanlainen ajattattelija, joka pohti aikansa, 60- luvun maailman menoa. Sanoi kommenttina välillä, että sivistystä kaipaisi. Sivistys hänellä tarkoitti kaikkea muuta kuin kirjoista saatua.
      Huovinen asui melkein koko ikänsä Sotkamossa, eikä halunut muuttaa suurempiin keskuksiin. Ehkä juuri siinä on hänen tuotannon salaisuus ja suuri suosio. Kun on sopivasti etäisyyttä sinne, missä päätöksiä tehdään, näkee paremmin mitä "herrat" kulloinkin päättävät. Syvälliset ajatukset, joita hän terävällä huumorilla ja satiirilla toi lukijoille, ovat jääneet pysyvästi suomalaisten mieliin.
      Konsta Pylkkänen pohti muun muassa, että mikä on se välikäsi. Sitä voisi myös tämän ajan päättäjät ja poliitikot pohtia. Välikäsiä ja välistävetäjiä on niin paljon, ettei saunassakaan saa selvaa, mitä kytköksiä päättäjillä ja poliitikoilla lopulta saattaa olla. Vaalirahasotkuja on selvitelty jo puolitoista vuotta ja selvittämistä tulee koko ajan lisää.

Omassa kirjahommassani on nyt ollut markkinointivaihe. Markkinointi, jota myös mainonnaksi sanotaan, on välttämätön hommassa kuin hommassa. Jos jollakin on jotakin tarjottavaa, niin miten ilman mainontaa kukaan voi tietää, mitä on tarjolla. Kukaan ei tule kysymään, että olisiko sinulla myytävänä vaikka kirjoja. Se on sen tehtävä, jolla tarjottavaa on.
      Näin perustelen, kun jotkut olette saaneet maileja ja tekstiviestejä. Ne ei ole tarkoitettu tyrkyttämään, vaan tiedottamaan. Taloudellisesti minulle on yhdentekevää, ostetaanko kirjoja vai ei. Painauskustannukset pieninä sarjoina kun ovat aina suuremmat, kuin suurten kustantajien suuret sarjat. Muuten ei ole tietenkään yhdentekevää. Jos teksteillä on saanut antaa jollekin jotakin, niin hyvän mielenhän sitä aina saa. Käteismyynnin sen sijaan moni saattaisi kokea tyrkyttämiseski, vaikka tuotteet eivät voisi vähemmän kiinnostaa.
      Mailin ja tekstarin voi helposti tuhota. Näillä sivuilla kuitenkin kannattaa käydä vilkaisemassa vaikka runoja diaesityksenä ja valokuvia Oulusta. Lehtiartikkelit ovat sitä varten, että aikaisemmin lähettelin niitä pyynnöstä maililla levikkilueen ulkopuolelle ja joltakin on saattanut mennä muuten ohi.                  
     

01.10.09 Viimeinen kirja painosta

Hain tälle vuodelle viimeisen kirjani "Valoa ja voimaa" painosta. Se kertoo siis kirjasivulla olevan esittelyn mukaisesti työstäni sähköyhtiössä neljalle eri vuosikymmenelle ajoittuvien voimalaitos- ja kytkinlaitosprojektien mukaisesti. Kirjassa tulee myös esille, miten työelämä tuona aikana ehti muuttua. Tekniikkassa tapahtui huomattavia muutoksia. Seitsemänkymmenluvulla oli käytössä vielä mekaaniset releet. Sitten tulivat sähköstaattiset eli analogiset releet. Kahdeksankymmenluvun puolivälin jälkeen ensimmäiset prosessoripohjaiset eli giditaaliset releet.
      Nykyisin kaikki voimalaitos- ja sähköasematekniikka on digitaalista ja niiden ohjelmointi tehdään PC:llä. Asettelut voidaan tehdä valmiiksi toimistossa kyseisen laitteen ohjelmassa. Paikan päällä ne syötetään sitten laitteelle. Nyt on menossa niin sanottujen älykkäiden verkkojen toteuttamisen vaihe. Se tarkoittaa, että energianmittaukset tullaan tekemään reaaliaikaisesti, jolloin sähköä on mahdollista myydä eri hintaan eri vuorokauden aikoina. Asiakkaita halutaan ohjata kuluttamaan sähköä tasaisemmin.
      Kotikyläni elämästä  60-luvulla kertova romaani
"Pärekattotaloot" kirjan hain viime kuussa painosta. Sitä kirjoittaessa havahduin siihen, miten aika nejässä vuosikymmenessä on ehtinyt muuttua paljon. Kylän elämästä ei tahdo edes löytää mitään yhtäläisyytta noihin aikoihin. 60-luvulla melkeihn kaikki maatilan työt tehtiin vielä käsipelillä. Traktorit tosin tekivät peltojen muokkaukset ja niittotyöt. Mutta paljon töitä jäi lihasvoimalla tehtäväksi. Tämä tarkoitti kovaa työn tekemistä koko kesäksi myös nuorille ja jopa lapsille. Ei ollut ongelmia, miten sen ajan saisi kululmaan.
      Huomaan nyt, että neljä kirjaani käsittelevät eri vuosikymmenten aikaa omassa ja myös muiden elämässä.
60- luvulta kertoo "Pärekattotalkoot", 70-, 80- ja 90-luvulta "Valoa ja voimaa", 90-luvulta edelleen "Valoa ja varjoja" ja 2000-luvulta "Kiltti ja kipeä". Nuo neljä runokirjaa ovat kuitenkin ajattomia ja niiden ajatukset sopivat kaikille vuosikymmenille. Ihminen ei ole muuttunut edes vuosisatojen aikana. Samanlaisia ollaan ja samanlaisina pysytään. Millaisina, niin sitä itsekukin voi miettiä omassa yksinäisyydessään.

Palasin Sveitsin kesästä tänne koleaan Suomen syksyyn. Lentokentällä tarttui käteeni Finavian lehti "maa&ilma", jossa oli Helsingin Huopalahden seurakunnan diakonia- ja lähetyspastori Terho Pursiaisen artikkeli "Matkalla hyväksi ihmiseksi". Hänen mielestä tärkeämpää on etsiä totuutta kuin pyrkiä hyväksi ihmiseksi ja että ihmisen todellinen hyvyys koetellaan arkisissa ja maanläheisissä tilanteissa. Tästä erilaisten kriisien läpi kulkeneenä olen samaa mieltä. Miten käytännössä suhtaudumme vaikeuksissa olevaan lähimmäiseen? Jätämmekö hänet juuri silloin, kun eniten tukeamme kaipaisi?
     

16.09.09 Vaihteeksi keittiön puolella


Oletko menossa naisten päiville Kellonkartanoon, kysyin eräältä tuttavalta. Olimme yhtäaikaa painotalossa vedoksia hakemassa. En vielä tiedä – oletko itse? Olen! Sai hymyn kasvoille ja luuli minun laskevan leikkiä. Tarkoitus on todella mennä naisten päiville, tosin keittiön puolelle.
      Jos kesällä oli kolme rohkeaa miestä kahdenkymmenen naisen kanssa pohtimassa ihmisenä olemista, niin nyt viisi rohkeaa miestä oli turvaamassa ruoka- ja kahvihuoltoa noin sadalle naiselle. He olivat pohtimassa naisena olemista, kun miehenä olemista pohdittiin viikko aikaisemmin. Olen siis ollut ensin pohtimassa ihmisenä olemista, sitten miehenä olemista ja viimeksi ruokkimassa naisia, jotka pohtivat naisena olemista.
      Tehtävä osoittautui mielenkiintoiseksi – tarkoitan keittiöhommia. Ei tule edes ajatelleeksi, kuinka paljon keittiön puolella tehdään töitä jokaisen tapahtuman ja viikonlopun yhteydessä. Vaikka meitä oli viisi, niin työtä riitti jokaiselle.
      Yksineläjänä olen toki tottunut laittamaan ruokaa joka päivä. Mutta suurkeittiön työt ovat oma lukunsa. Yksi mihin ei tule kotona kiinnitettyä aina huomiota, on pöydän kattaminen ja tarjoilu yleensä. Kotona tulee usein vain heitettyä sapuskat poydälle ja siitä naamaan.

Viimeisen kirjan vedodosta olin siis hakemassa painotalosta. Tämän vuoden tuotanto alkaa sitten olla paketissa, kun vein vedoksen eilen takaisin. Niitä on nyt tämän vuoden aikana tullut neljä ja viime vuonna tuli myös neljä. Ehkä tuota tahtia täytyy vähän hidastaa. Harrastustahan tämä vain on – tai pitäisi olla.
      Seuraava olisi tarkoitus kuitenkin aloittaa lokakuun aikana. Tosin pikkuisen olen sitä jo valmistellut. Lähinnä alustavia tietoja ja lähihistoriaa aiheesta. Seuraavaaksi pitäisi päästä käsiksi ruohonjuuritason tietoihin. Miten tulen onnistumaan, jatko riippuu paljolti siitä. Tähän saakka aiheet ja tiedot kun ovat olleet omassa päässä ja tulevaan ne tulee hankkia muualta.
      Perjantaina lähden jälleen Sveitsiin poikani perheen tykö pariksi viikoksi. Naapurin ystävällinen rouva huolehtii postistani. Siellä näyttäisi olevan vielä kesäkelit, niin saa jatkettua tätä Suomen lyhyttä ja vähälumista kesää. Keväällä huhtikuussa siellä oli myös kesäkelit, kun täältä lähtiessä oli pakkasta ja talvitakki sai olla päällä. Geneven lentokentällä ihmiset tulivat vastaan varvaskengissä. Tarkoitus on käydä tälläkin keralla Ransakan puolella Alpeilla. Nyt tosin patikoimassa kameran kanssa ja ilman suksia.

11.09.09 Miehenä olemista pohdittiin Kellonkartanossa

Vuosi sitten Kellonkartanoon kokoontui tuvan täydeltä eri ikäisiä miehiä pohtimaan miehenä olemista. Palautteissa toivottiin jatkoa, joten päädyttiin toteuttaa tapahtuma vuosittain. Niinpä se toteutettiin toisen kerran viime lauantaina. Mitä miehenä olemisessa sitten on pohtimista? Kerran on synnytty miehiksi, niin ollaan ja sillä siisti.
      Nykyinen aika on menossa siihen suuntaan, ettei tasa-arvotouhotuksen nimissä kohta saa puhua erikseen miehistä ja naisista. Täytyisi puhua peroonista, eikä sillä olisi väliä, kumpi persoona kukin sattuu olemaan. Mutta, mutta – Jumala loi meidät miehiksi ja naisiksi. Olemme erilaisia, mikä ei tarkoita, että toinen olisi huonompi kuin toinen. Toinen täydentää toista, jolloin kumpikin voi ja saa olla täydellisesti toinen.
      Kait tuon persoonasekoilun takia tälläisia tapahtumia on tarvetta järjestää, jolloin voidaan kerkittyä pohtimaan omana sukupuolena olemista. Uskalletaan ja saadaan olla miespersoonia ja naispersoonia, eikä vain persoonia.
      Päivän aikana saatiin kuulla oululaislähtöisen Jorma Kalajoen luentoja miehisistä kipeistä aiheista, joita ryhmissä tarkemmin pohdittiin. Lisäksi oli mahdollista kuulla neljän eri ikäisen miehen erilaisia tarinoita. Oman ikäluokkani, vähän erilaisen tarinan olin lupautunut kertomaan. Kaikille vaimoille vinkiksi, että laittakaapa ukkonne ja mikä ettei myös miehet vastaavasti akkanne vastaaviin tapahtumiin.
      Tänä aikana myös perheet tahtovat sekoilla. Ei haluta sitoutua parisuhteen ylläpitämiseen, vaan "persoona" saisi tehdä omalla elämällään mitä vain. Tahto rakastaa tarkoitaa tahtoa sitoutua yhteiseen päämäärään, olkoot se sitten mikä tahansa. Tai, ei se mikä tahansa voi olla, vaan sen on oltava yhteinen eli yhteiseen hyvinvointiin tähtäävä. Koko yhteiskunnan hyinvointi lähtee sen pienempien yhteisöjen eli perheiden hyvinvoinnista. Jos perheet voivat huonosti ja sairastavat, koko yhteiskunta voi huonosti ja sairastaa.

03.09.09 Syksyn alku

Kesä 2009 on jäämässä auttamattomasti taakse. Mitä tästä kesästä sitten jäi, vai jäikö mitään? Rusketusta ainakin iholle on nyt jäänyt. Todellisuudessa rusketus alkoi jo pääsiäisen aikoihin Alpeilla, jossa aurinkoa riitti. Lisää tuli vaihteeksi Suomen kesälläkin.
      Mitä muuta sitten on jäänyt? Näin pikaisesti ajateltuna tulee mieleen eri konsertit, joita tuli kuunneltua. Aikaisemmin mainitsin Kuusisaaressa esiintyneen Anna Puun, jota ajauduin kuuntelemaan menomatkalla kaupunkiin. Toppilan Möljällä oli Mikko Alatalon lauluilta, joka oli lajissaan Suomen suurin. Samassa paikassa esiintyi Korsuorkesteri ja Oulun Sotaveteraanikuoro. Nyt viimeksi kävin Kempeleessä lähetysjuhlien yhteydessä Johanna Kurkelan konsertissa. Aikaisemmin kehuin tuota Anna Puun tulkintaa, niin samalla mitalla voi kehua myös Johanna Kurkelan tulkintaa. Herkkää ja kaunista, joka sai vedet niin tulkitsijan kuin yleisön silmiin.

Mutta, syksystäkin pitäisi osata löytää jotakin kaunista ja miksi ei myös jotakin herkkää. Vaikealta se näin äkkiä ajateltuna tuntuu. Lehdet kellastuvat ja putoavat maahan. Vettä sataa ja tuulee. Sellaista se syksy tahtoo yleensä olla. Tosin syyskuun alku on ollut yllättävän lämmin ja tälle päivällekin ennusteet lupaavat kesäkelejä.
      Puolukkametsä tulee mieleen, jos niitä yleensä sattuisi olemaan. Olipa tai ei, niin syksyinen metsä on paikka, jossa olen aina halunnut liikkua. Nuorena metsässä vietein melkein kaikki vapaa-aikani. Joskus haulikon ja joskus marjapoimurin kanssa. Syksyllä on sopivan raikasta ja ei ole itikoita pörräämässä ympärillä.
      Eilen alkoi Oulu-Opiston runoryhmä. Ensin tuntui, että viitsinkö aloittaa ollenkaan. Mutta, mutta, tuli lähdettyä. Tuntui  mukavalta tavata samansieluisia kavereita, niin vanhoja tuttuja kuin uusia tulokkaita. Lähteminen saattaa joskus tuntua vaikealta, olipa kysymys minne lähdöstä tahansa. 
      Kirjoittaja ei ole koskaan valmis ja aina on jotakin uutta opittavaa. Porukassa ja ammattitaitoisen vetäjän kanssa aina uutta oppii. Toisaalta tämä koko elämä on jatkuvaa opiskelua – elämän ja elämisen taidon. Onneksi on! Ei voi siten tietää, mikä mahdollisesti isona vielä tulee vai tuleeko tämän kummempaa kuin on jo tullut.

27.08.09 Yleisurheilun MM- kilpailut Berliinissä

Me suomalaiset olemme urheiluhullua kansaa. Ongelmana vain tahtoo olla, kun niitä "hulluja" ei tahdo enää riittää MM- tasollle. Ei edes kukaan neljästä keihäsmiehestä omien sanojensa mukaan syttynyt. Mistähän moinen mahtoi johtua. Tuon tason kilpailuissa tulisi viimeistään syttyä, kun suoritustasot mitaleille kaikilla olisivat riittäneet. Pitkämäki oli toki sairas ja sijoittui silti viidenneksi.
      Kisojen ylivoimainen menestyshahmo Jamaican Usain Bolt sen sijaan syttyi, eikä näyttänyt ottavan paineita ollenkaan. Pelleilyksi laittoi koko touhun ennen suoritusta, puhumattakaan suorituksen jälkeen. Viihdettähän toisaalta huippu-urheilun pitäisi olla. Sitä kansakin haluaa.
      Viihdettä kansa nykyisissä kisoissa toisaalta näytti saavan. Urheilijat pyysivät yleisöä mukaan kannustamaan suoritusta esimerkikisi aloittamalla käsien taputuksen. Suorituksen jäkeen kumarsivat  yleisölle ja voittosuoritusten jälkeen tekivät kunniakierksen oman maan lippua heiluttaen. Ja yleisöllä oli hauskaa..
      Mikähän siinä lopulta kiinnostaa tuossa hupippu-urheilussa. En osaa sanoa, kun itsekin piti ehdottomasti nähdä niin 100 metrin kuin 200 metrin loppukilpailut. Odotin niistä tulevan uudet maailmanennätykset, enkä odottanut turhaan. Kait siinä joku ihmisen rajojen testaaminen kiinnostaa, eli minkälaisiin suorituksiin ihminen lopulta pystyy.
      Tämän päivän huippu-urheilijat ovat fiksuja myös ihmisinä. Kaikki antoivat haastatteluita englannin kielellä ja muutoinkin olivat ulkoisesti huoliteltuja. Huomioni kiinnittyi tummaihoisten ihmeisten kauneuteen ja heidän iloisuuuten myös Boltin lisäksi. Tietenkin treenatut kropat olivat kauniita ja sopiva meikkaus vielä kokonaisuutta korostivat.
      Joku ajatella, että mitä se sinkkumies on lopulta seurannut? Seurannut ja seurannut, kokonaisuutta se on seurannut. Kokonaisuus muodostuu pienistä yksityiskohdista, josta koko elämä lopulta muodostuu.

20.08.09 Haasteita riittää

Yli vuoden ajan olemme kuulleet mitä erlaisimpia asiattomuuksia poliitikkojen toiminnasta. Niin kuin ei olisi muuta vatvottavaa nyt laman aikana. Noin 70 % kansalaisista on jo saanut terpeekseen. Saa siinä ihmetellä, miksi äänestysprosentit ovat niin alhaisia.
      Alhaisia jo senkin takia, ettei koko äänestämistä ole saatu verkossa tapahtuvaksi. Kokeilusta kolmessa kunnassa tuli valtiolle 300 000 euron lisälasku, kun ohjelmat eivät toimineet luotettavasti. Käsittämätöntä tämän päivän It- Suomessa!
      Sitten tämä lama. Miksi kunnat ja valtio ovat välittömästi kontallaan kansantulon pienetessä muutamia prosentteja? Sen takia, että olemme rakentaneet hyvinvointiyhteiskunnan, johon meillä ei ole yksinkertaisesti varaa. Vastuut lapsista, vanhuksista ja sairaista on jätetty yhteiskunnan hoidettavaksi. Yhteiskunnan tulee huolehtia, kun eivät ne meille kuulu. Omien vanhempien hoidosta halutaan palkka.
      Aikanaan presidentti Kekkonen sanoi uudenvuoden puheessa, että meillä on ollut malttia saavuttaa korkea elintaso, mutta onko meillä malttia säilyttää se. Ei ole ollut malttia. Nyt laman aikana se on nähtävinä. Joudutaan lomauttamaan opettajia, sulkemaan sairaaloden osastoja ja niin edelleen.
      Kansantulomme lamasta huolimatta on nykyisin huomattavasti korkeammalla tasolla kuin aikana, jolloin maatamme jälleenrakennettiin hartiavoimin. Rakennettin nykyinen valtatieverkosto, sairaalat, satamat ja suuret teollisuuslaitokset. Varaa oli kuitenkin pitää opettajat koulussa ja huolehtia sairaista.
      Mihin sitten varat menevät, kun eivät riitä. Tänään meidän yhteiskunnassa on miljonäärejä enemmän kuin koskaan ja vielä valtioenemmistöisen sähköyhtiön johtajia on kuusi kymmenen eniten ansaitsevan yritysjohtajan joukossa. Pörssiyhtiöiden osingot menevät pääasiassa ulkomaille. Lisäksi niin sanottujen huolettavien osuus työssä käyvistä on noussut suureksi ja tulee nousemaan suurten ikäluokkien myötä vielä suuremmaksi. Haasteita poliitikoille tuleee riittämään, kunhan ensin saisivat selvitettyä omat sotkut.
     
14.08.09 Maalaismaisemissa

Olin viime viikolla Kylmälänkylässä, jossa oli heinän korjuu käynnissä. Työn tänään tekevät kokonaan koneet. Noin 60 pään ruokkimiseen ei muuta mahdollisuutta ole olemassa. "Pärekattotakoot" romaanin ajoilta on vain muistot jäljellä henätöidenkin osalta. Silloin työt kestivät juhannukselta aina elokuulle saakka. Ensin heinät seipäille ja sitten vielä latoon. Kaikki työt käsipelillä. Nyt saattoi vain katseella seurata, miten paalu toisen jälkeen kertyi jonoon pellon reunalle.

     Kävin siskon kanssa mustikassa entisen mokkini maisemissa Rokualla. Mustikoita oli tosi vähän, kun muistelen miten niitä joskus siellä oli. En ollut nähnyt 15 vuoteen entistä mökkiäni, kun en ollut halunnut nähdä. Ei tuntunut yhtään miltään, vaikka mieleen tuli muistoja varsinkin sen rakentamisesn ajoilta. Mökistä oli pidetty hyvää huolta, jota asuu nyt puolituttu sähkömies. Todellisuudessa en olisi halunut jäädä sinne enää aikaa viettämään. Aikansa kutakin, kuten juhannusaaton blogissa aiemmin kerroin.

Edelleen kaupunki- ja maalaistalon elämässä on melkoinen ero. Tosin maaseuturomantiikasta heinälatoineen ei ole jälkeäkään. Tai sen verran, että vielä jäljellä olevat ladot ovat tyhjillään. Tänään karjatila on tuotantolaitos. Kaikki on koneellistettu, lukuunottamatta itse tuotantokoneita, lehmiä. Heinärehun siirtäminen lehmien syötäväksi tapahtuu konevoimalla. Muun rehun jakelun hoitaa ruokintarobotti, joka annostelee oikean annoksen kullekin lehmälle. Lypsyrobottia ei ole, vaan lypsäminen tapahtuu usealla lypsimellä. Niitä ladotaan peräkkäin ja kun viimeisen on saanut paikoilleen, ensimmäiseksi laitettu irrottautuu itsestään. Sen voi sitten siirtää seuraavalle ja niin edelleen.
      Kylällä ei ole jäljellä enää kuin muutama karjatila. Tosin ne ovat kaikki isoja yksiköitä. Ennen oli lehmiä melkein joka talossa ja maisemat heinäkuussa täynnä heinäseipäitä. Nyt sitten noita vaaleita heinäpaaluja. Maalaistalon lapsilla on monipuoliset leikkiympäristöt, jos nyt leikistä voi puhua. Niin oli myös lapsuudessani, kun aloitin traktorilla ajamisen seitsemänvuotiaana. Nyt on siskojen pojilla ajettavana kolme eri kokoisia traktoria, päältä ajettava ruohonleikkuri, mönkijä ja mopot. Myös maalaistalon kissan metsästysmaisemat saisivat kaupunkikissan kateelliseski. Päiväkaudet voi jahdata hiiriä piharakennuksista ja pelloilta.
          

07.08.09 Kesätapahtumia

Sanotaan, että Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Lyhyeen aikaan mahtuu kuitenkin pitkä luettelo tapahtumia. On hengellisiä kesäjuhlia, on näyttelyitä, on konsertteja ja niin edelleen. Lamasta huolimatta ihmiset haluavat kokoontua yhteen. Ehkä emme sitten olekaan niin metsäläisiä – me suomalaiset.
      Mitä näillä kokoontumisilla voisi olla yhteistä? Se ainakin, että ollaan yhdessä. Arjen keskellä tarvitaan arjesta poikkeavaa. Arjen keskelle tarvitaan juhlaa ja toisella nimellä kokoontumisia sanotaan myös juhliksi.
      Suurin tapahtuma taisi olla jälleen kerran Neste Rally Finlan, joka keräsi noin 500 000 Keski-Suomeen. Toiseksi suurin oli Madonnan konsertti, noin 85 000. Kolmanneksi 60 000 lukemiin pääsivät Suviseurat ja Metallican konsertti.
      Autolla hurjastelu, supertähden supershow, Jumalan sana ja metallimusiikki kiinnostivat suomalaisia kesällä 2009. Siinä sitä olikin laidasta laitaan erilaista vaihetelua arjen keskelle. Eikä yhtään vähäpätöisenä ja maininnan arvosena meitä pariakymmentä kiinnosti pohtia ihmisenä olemista.

Satuin lauantai-iltapäivällä olemaan menossa Tuiran suunnasta pyörätietä Kuusisaaren kautta Kauppatorille. Kuusisaareen menevä silta oli suljettu liikenteltä ulkoilmafestivaalin takia. Joten käänsin pyörän kohti siltoja Kuusisaarta vastapäätä olevaa pyörätietä pitkin. Pysähdyin, kun sen varteen oli pysähtynyt myös muita. Vastakkaiselta rannalta saattoi seurata konerttia suurilta skriideiltä ja musiikki kantautui kuin olisi vieressä kuunnellut.
      Punaisessa mekossa festarilavalla esiintyi Idols kakkonen Anna Puu. Oli kuulemma ensimmäistä kertaa isolla lavalla. Yleisöstä päätellen ei viimeistä kertaa. Ei ihme, että valloitti yleisön. En malttanut itsekään lähteä heti jatkamaan matkaa.
      Punaisia ja eri värisiä kesämekkoja oli nuorten naisten päällä. Sopivat hyvin tuohon esitykseen. Kesämekot ovat tehneet paluun ja vielä nuorten asusteeksi. Jatkoin matkaa hyvillä mielin. Nuoret osaavat ja uskaltavat. Aikuisten pitäisi ottaa mallia ja uskaltaa tehdä samoin.
     
30.07.09 Työt alkavat, kenellä alkavat

Heinäkuu on yleisin lomakuukausi Suomessa. Työt alkavat, kenellä alkavat. Alakavat niillä, joilla on töitä ja ovat työelämässä. Työhön lähtevä saattaa joskus ajatella, että kun olisi vielä lomaa tai ettei tarvitsisi lähteä ollenkaan. Pari vuotta sitten jostakin syystä tuntui vähän pahalta. Ei sen takia, että työt alkavat, vaan kun eivät ala ollenkaan. Tunsin itseni yhteiskunnan elätiksi ja vaikka miksi. En tiedä, mistä moinen tunne vain tuli?
      Olisin halunnnut olla mukana työelämässä eläkeikään saakka. Loppuun palaminen ja siitä seurannut sairaus muuttivat haluni. Aloitin sitten syksyllä kirjoittaa
"Valoa ja voimaa" kirjaa. Se piti lopettaa melko pian. Ei sen takia, etteikö olisi tekstiä tullut. Tuli toki ja palautti mieleen menneet työvuodet. Kun olin kirjoittanut muutaman tunnin ja palasin tähän nykyisyteen, tuntui se vain pahalta. Ei siksi, että nykyisessä elämässä mitään pahaa on. Pain vastoin, nyt voin toteuttaa ja tehdä mitä haluan.
      Lopetin sen ja aloin kirjoittaa romaania
"Pärekattotalkoot", jonka tein ensin ja sen jälkeen jatkoin kesken jäänyttä. Nyt kesällä sadepäivinä olen tarkastanut tekstejä ja viimeistellyt taittoja. Ovat lähdössä painoon nyt elokuun aikana.  Neljäs runokokoelma "Auringon silta" ja "Kiltti ja kipeä" siellä ovat.
      Ensi talven "työt" pitäisi aloittaa tuossa syksyllä. En vielä tiedä, mitä talvi tuo tullessaan? Tähän mennessä tulleiden kirjojen aineistot kun ovat olleet omassa päässä. Tulevaan joudun ensin keräämään aineistoa ulkopuolelta. Miten onnistun – jatko riippuu siitä.

23.07.09 Krillikatos ja kirjoittajaleiri

Edellisen viikon ja viime viikon alkupuolen olin rakentamassa krillikatosta Kellonkartanoon. Siis kirvesmiehen töitä pitkästä aikaa. Katos saatiin harjakorkeuteen ja aluhuopa päälle. Fyysinen työ tekee hyvää välillä, kun saa olla ulkona ja tulee sopivasti liikuntaa. Kirvesmiehen työ on melko kovaa tähän kirjoittamiseen verrattuna.
      Tuli mieleen, kun aikanaan rakensin ensin kesämökin ja siihen vielä päälle omakotitalon. Silloin olin vielä nuori ja nuorena jaksaa. Nyt en jaksaisi edes pitää kunnossa molempia. Aikaa projekteinhin meni kymmenen vuoden ajalta kaikki vuosilomat ja viikonvaihteet.

Samassa paikassa, Kellonkartanossa, oli myös kirjoittajaleiri loppuviikolla. Aiheena tällä kerralla oli "Ihmisenä oleminen". Varsin laaja aihe käsiteltäväksi kahdessa päivässä. Ehdotin aihetta vuosi sitten saman leirin palautteessa. Mitä tuo aihe tarkoittaa minulle? Se tarkoittaa, että osaisin olla ihminen ihmiselle ja ystävä ystävälle, jota kristillinen vakaumus ohjaa tarpeen mukaan. Kaikkia asioita ei tarvitse hengellistää ja terveen järjen käyttökin on sallittua. Tulisiko siis ensisijaisesti olla ihminen? Jeesus sanoi olevansa Ihmisen Poika. Tosin puhui myös Isä Jumalasta.
      Leirillä ei ollut kuin kolme rohkeaa miestä pohtimassa ihmisenä olemista parinkymmenen naisen kanssa. Ehkä aihe oli liian arka miehille käsiteltäväksi toisten kuullen.Tuliko sitten pohdittua enemmän naisena olemista? Ihmisiähän toki näisetkin ovat ja vielä ihmisten tekijöitä – miesten pienellä avustuksella. Runokokoelmassani 4 "Jokainen polku" voisi osaltaan myös kuvata ihmisenä olemista.


17.07.09 Mihin julkisuutta tarvitaan?

Tätä kysymystä jouduin pohtimaan, kun päädyin tekemään kotisivut. Oliko halua ja tarvetta tulla julkisuuteen? Vastaan itse itselleni tekemään kysymykseen ja samalla toisille. Ei ollut halua, mutta tarvetta oli, joten tein mitä tein. 
      On olemassa harrastuksia ja ammatteja, jotka vaativat esille tulemisen. Kirjoittaminen on yksi sellainen. Ilman esille tuloa, tekstit jäisivät tietokoneen kovalevyn muistiin tai muistitikkuun biteiksi. Sieltä ne eivät voi antaa kenellekään mitään, jos niillä yleensä mitään annettavaa on.  Toisin sanoen, markkinointi on oleellinen osa tätä touhua. Jos ei tule esille, niin miten kukaan voi tietää minkälaista tuottaa? Kun tarjonta on web- sivuilla nähtävänä, ei kenellekään tule tarvetta ostaa velvollisuuden takia, vaikka tuotteet ”eivät voisi vähempää kiinnostaa”.
      Lehtiartikkeleissa joutuu tulemaan myös esille, jos haluaa kertoa ja jakaa melipiteitä.  Nimimerkillä tänään ei voi julkaista ja piiloutua sen taakse. Se on aivan oikein. Näin kirjoittaja vastaa kirjoituksistaan omalla nimellä.

Olen elämässäni halunnut vältellä julkisuutta ja kieltäytynyt esimerkiksi kunnallis- ja seurakuntavaalien ehdokkuudesta. Toisaalta en löytänyt omaa puoluetta ja työni takia en olisi ehtinyt olla kokouksissa kolmastikaan. Samoin olen kieltäytynyt yleishyödyllisiin yhteisöihin liittymistä. Tosin kymmenen vuotta olin paikallisen ammatillisen järjestön varoja hoitamassa. Tehtävä kun ei vaatinut aina paikkakunnalla olemista. 
      Halusin näin "julkisesti" tuoda esille, mihin julkisuutta tässä harrastuksessa tarvitaan. Kaikki eivät tätä ehkä tule ajatelleeksi ja en itsekään, ennen kuin se tuli ajankohtaiseksi.

09.07.09 "Lopeta murehtiminen ja nauti elämästä"

"Jumalaa tuskin on olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä." Näin kehoittaa Suomen humanisti- ja Vapaa-ajattelijain liittojen uusi mainoskampanja helsinkiläisten bussien ja raitiovaunujen kyljissä. Turussa ja Tampereella mainosten viesti kuuluu: "Iloitse elämästäsi kuin se olisi ainoasi, koska se on".
      Mainokseen on jätetty sana "tuskin". Tuo sana jättää siis mahdollisuuden, jos sittenkin tai ehkäpä. Näin on aina ollut, eikä siinä ole mitään uutta. Toiset ovat uskoneet ja toiset eivät. Toiset edelleen uskovat ja toiset eivät.
      Tuskin kotini tuhoutuu tulipalossa ja tuskin ajan autolla metsään. Siitä huolimatta – tuskin uskaltaisin olla vakuuttamatta kumpaakaan. Tuskin minua harmittavat maksetut vakuutusmaksut, vaikka koti ei ole tuhoutunut ja auto ei ole mennyt metsään. Tuskin minua harmittaa, vaikka uskon Jumalan olemassaoloon. Tuskin elämä menee murehtiessa ja siitä ei voi nauttia, jos vaikka Jumala olisi olemassa. Tuskin uskon elämäni päättyvän tämän maallisen elämän jälkeen.
      Jatko-osa, "nauti elämästä". Mikä estää nauttimasta elämästäni? Tuskin ainakaan se, että yritän edes elää Jumalan käskyjen mukaisesti, vaikka en ole siinä välttämättä onnistunut. Suurimmat murheet ja esteet elämästä nauttimiselle ovat tulleet lähinnä siitä, että kaikki eivät ole eläneet ja toimineet noiden käskyjen mukaisesti.
      "Iloitse elämästäsi kuin se olisi ainoasi, koska se on."  Toisin sanoen – elä kuin viimeistä päivää. Väliäkö sillä, miten elän ja mitä teen. Tuskin se muille ja läheisilleni kuuluu?
      Ateistina saattaa olla helppo elää. Ei ole kuin yksi pieni huoli ja se on tuo "tuskin" sana.
      Voit lukea lisää lehtiartikkeleistani Kalevassa; "Todellisuus voi perustua uskoon ja järkeen" ja "Luotu todistaa luomisteorian".

02.07.09 "Liian aikaisin"

"Eihän Spede voi kuolla", sanoi Vesa Matti Loiri pitkäaikaisen ystävänsä kuoleman jälkeen. Kaikki voivat, vaikka kuinka kuuluisia olisivat. Elämä on lopulta melko hengenvaarallista – kaikille.
      Sitä se oli myös popin kuninkaalle Michael Jacksonille, joka kuoli 50 vuotiaana. Kansainvälinen uutiskana BBC News välitti koko aamun suoraa uutisvirtaa tapahtumista Los Angelesissa. Muu uutistarjonta jäi sivuun siltä aamulta. Ei jäänyt aikaa uutisoida Iranin tapahtumista, jossa ihmisiä pahoinpidellään, pidätetään ja tapetaan.
      Yli 700 miljoonan levyn myyntiin yltänyt miljonääri eli elämätöntä lapsuutta koko elämän. Rakennutti muun muassa oman huvipuiston. Kun Arto Nyber kysyi plastiikkakirurgi Nyrströmiltä, että mitä tulee mieleen sanasta Michael Jakson, sanoi hän välittömästi, "että liian paljon leikelty". Leikelty nimenomaan kasvoja. Nelivuotiaana alkanut ura ei ole voinut olla jättämättä jälkeä sinänsä lahjakkaaseen laulajaan. Sen ikäisen kuuluisi olla leikkimässä toisten lasten kanssa, eikä levystudiolla tekemässä viihdettä.
      Viisikymmenluvulla James Dean - 24 v, kuusikymmenluvulla Marilyn Monroe - 36 v, seitsemänkymmenluvulla Elvis Bresley - 42 v, kahdeksankymmenluvulla Rauli Somerjoki - 39 v, yhdeksänkymmenluvulla prinsessa Diana - 36 v, Jamppa Tuominen - 49 v, Irvin Goodman - 47 v ja Juha Vainio - 52 v. Tällä vuosikymmenellä 56 vuotiaana kuolleet Kirka ja Juice eivät ehtineet myöskään nauttia eläkepäivistä.
      Näyttelijä James Dean kuoli auto-onnettomuudessa kolmannen, yhden maailman kuuluisimmista, elokuvan "Jättiläinen" kuvausten jälkeen. Sitä ennen ehti olla vain kahdessa elokuvassa, "Nuori kapinallinen" ja "Eedenistä itään". Kaikista hän sai Ocarin, joista viimeinen kuoleman jälkeen.
      Näyttelijä Marilyn Monroe kuoli lääkkeiden yliannostukseen. Prisessa Diana kuoli auto-onnettomuudessa Pariisin ohitustiellä paetessaan paparazzeja 200 km tuntinopeudella, kun auto suistui siltarakenteisiin.

Edellä luetellut kuolivat kaikki "liian aikaisin". Jatkuva julkisuudessa olo, itsensä likoon saattaminen viihteen tuottamisessa ja elämä ilman yksityisyyttä, laittaa fyysisen ja psyykkisen kestävyyden koetukselle. Kaikki eivät ole sitä kestäneet.

      "Elämätön elämä."  Tämä on yleisin vastaus, kun kuolevalta kysytään, että mikä harmittaa ja minkä tekisi toisin. Mitä tuosta tulisi ottaa opiksi? Elää, tai antaa ainakin toisten elää, jos itse ei uskalla sitä tehdä.

25.06.09 Neljässä perhejuhlassa


Onneksi kesä tuli lopulta myös tänne Ouluun. On sitä odotettu. Hyvä näin ja nyt täytyy nauttia kesästä. Miten kirjoittaja viettää lomaa? Ei kirjoita, mutta, mutta - lukee. Onko se kirjoittamisen vastakohta? Olkootpa mitä tahansa, lukeminen kannattaa aina, sanoi kirjailija Donner tv- mainoksessa. Lomalla kannataa lukea jotakin kevyttä ja hauskaa. Kurjasta ja ankarasta katolisesta lapsuudesta Irlannissa kertova Frank McCourtiin kirja "Seitsemännen portaan enkeli" sattui nyt käteeni. Tällaisestakin aiheesta saa hauskan, kun asioita käsittelee satiirisesti ja pystyy nauramaan kohtalolleen.

Nyt kesäkuussa olen saanut ollut kahdessa perhejuhlassa. Ensin olivat hautajaiset ja sitten ristiäiset. Viime kesänä olivat vastaavasti kahdet häät, eli avioliittoon vihkimiset. Siis neljässä perhejuhlassa vuoden sisällä.  Elämän alkuun, elämän loppuun ja perheen perustamiseen liittyviä juhlia. Aihetta juhliin enempää tuskin voisi olla.

      Sain tiedon erään tuttavan kuolemasta aikaisemmin ja samalla toiveen, että voisinko tulla hautajaisiin. Oliko kutsuja edesmennyt vai läheiset, en tiedä. Joka tapauksessa vain kourallinen saattajia oli paikalla. Läheisiä ei ollut kovin monta, kun ei ollut omia lapsia. Muutama uskollinen työkaveri ja lapsuuden ystävä. Missä sitten olivat uskonveljet ja sisaret? Ehkä oli muita kiireitä tai olivat viemässä sanomaa kristillisestä lähimmäisen rakkaudesta ja anteeksiantamisesta. Aikaa ei siten riittänyt kanssasirasta saattamaan. Vuodeosastolla edesmennyt ehti virua noin vuoden ajan. Vierailu siellä ei ole helpoimpia asioita oman rajallisuutemme takia, vaikka usko olisi kuinka vahva. Jeesus kuitenkin mustuttaa meille: "Minä oli sairas ja te ette..."
      Pojan tyttäreni Matildan ristiäisiä vietettiin seuraavana päivänä. Vaikka hän asuu Sveitsissä, kuuluu hän muualla asuvana äidin mukaan Oulun seurakuntayhtymään ja otettiin siten seurakunnan ja samalla maailmanlaajuisen Kristuksen kirkon jäseneksi. Kastekaavaan oli tullut kivalta tuntuva lisäys – vuorovaikutteisuus. Kysyttiin vanhemmilta ja kummeilta, että tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että Matilda saa kristillisen kasvatuksen ja että hänet kastetaan kristilliseen uskoon? Vastasivat myöteisesti, joten täytyy joskus kysyä moisten lupausten perään.
      Viime kesänä olivat kahdet häät. Ensin tyttäreni Mariannan häät toukokuussa Helsingissä ja poikani Matin häät heinäkuussa Oulussa.

Matilda lähti aikaisin sunnuntaiaamuna takaisin kotiin. Lentoasemalla oli totisen näköistä porukkaa lähtöselvityksessä. Juhannus oli ollut kylmä ja joillakin saattoii olla vielä krapula juhlinnan jäljiltä. Matilda oli hyvällä tuulella, kun oli juuri herännyt ja vatsa täynnä lämmintä ruokaa. Yritti saada porukkaa iloisemmaksi hymyilemällä ja sanomalla: "Tät, tät, tätät, tätät-tää." Tarkoittaa vauvojen kielellä: "Hyvää huommenta. Kyllä se vielä iloksi muuttuu, kun ilmat tästä lämpenevät." Joku vierasmaalainen hymyili takaisin. Ehkä ymmärsi paremmin tuota vauvakieltä.

19.06.09 Juhannusaatto

Tänään on juhannuksen aatto. Todellisuudessa se on vasta ensi tiistaina ja oikea juhannus eli Johannes Kastajan päivä keskiviikkona. Ensi viikoksi on luvannut myös oikeaa juhannussäätä. Haluaako Luoja näin osoittaa meille, että älkää siirtäkö näitä päiviä lähimpään viikonloppuun. Kalenterin mukaan lauantai on merkitty Suomen lipun päiväksi. Vietetämme sitten Suomen lipun päivänää, vaikka lunta sataisi. Luontoon ja mökille on päästävä.
      Mökille hyvinkin! Siellä on tullut vietettyä monta monta juhannusta. Kerran seisemänkymmenluvulla oli aattona niin kylmä, että täytyi mökillä maalata aittaa kinttaat kädessä. Luntakin satoi mustaakseni maan valkoiseksi. Onneksi se suli pois melko pian. Siitä tuli sitten sanonta, että jos juhannuksena ei ole lunta maassa, niin ei ole katollakaan. Katolta suli nimittäin ensimmäisenä.
      Parikymmentä vuotta olin todellakin mokki-ihminen. Nyt sitten olen vain ihminen. Minusta, ihmisestä, ei enää saa mökki-ihmistä. Työelämä on jäänyt taakse ennen aikojaan ja harrastuksena on tämä kirjoittaminen. Onneksi on ja se on melko yksinäistä puuhaa. Kun olen melkien aina yksin kotona, niin mitä siitä tulisi, jos vielä yksin metsään menisin. Metsäläinenhän minusta tulisi ja mökkihöperö, vaikka välillä tunnen itseni jo melko höperöksi. Kirjoitella tässä nyt kaikenlaista höpinää. Niinpä pyrin lähtemään täältä kotoa mieluummin ihmisten ilmoille. Sosiaalinen kanssakäyminen nykyisessä elämäntilanteessani on tärkeää, kun pidän itseäni sosiaalisena tyyppinä. En tiedä, minä muut pitävät, mutta sillä ei nyt niin väliä ole.

Vähän hävettää nuo aikaisemmat blogitekstit, kun tuntuu, että itseäkö tuli vain kehuttua. Ajattelin kuitenkin, että oli hyvä vähän valottaa myös taustojani. Nyt sitten aion lopettaa kehumisen ja kertoa vain tosiasioita. Tosiasioita ne toisaalta olivat nuo taustojenkin valottaminen. Kerrotaan nyt lisää tosiasioita. Ensimmäiset tilauksetkin ehtivät jo tulla ja vielä Oulun kaupunkin kirjastolta. Se on näin omakustantajalle merkittävä avaus. Kirjoittajalle ja kenelle tahansa tekijälle on tärkeä, minkälaisen vastaanoton tekeleet saavat. Paljon tärkeämpi, kuin taloudelliset seikat.

      Jos taloudelliset seikat olisivat tärkeimpiä, niin minun kannattaisi tehdä kaikkea muuta, vaikka energia-alan konsulttihommia. Mutta, kun niitä on tullut tehtyä yli kolmekymmentä vuotta, niin se riittää. Elämässä on kiva löytää uusia ulottuvuuksia ja todeta, ettei kaikki suinkaan ole mitattavissa rahassa ja tavarassa. Uusi ulottovuus on myös papan rooli, joka on tullut minulle myönteisenä yllätyksenä. Toivottavasti toisetkin papat ja myös mummot voisivat kokea samoin. Matilda lähtee sunnuntaina Sveitsiin ja papalla tulee ikävä.

12.06.09 Taustaa kirjoittamiselle 

Tänään ovat  nämä sivut olleet viiikon nähtävinä. Kiitos kaikille, jotka olette palautteita antaneet. Otan vastaan niitä mielelläni. Ei tästä "kesäloman vietosta" näytä tulevan mitään. Pitäisi lähteä kauas johonkin, jossa ei ole tietokoneitä. Kotona ei malta näköjään olla irti ollenkaan. Onneksi Matilda on yöpynyt pari yötä luonani ja tuli myös eilen illalla. Oli väsynyt lomalla olosta ja väsyi lisää, kun pidimme vielä hauskaa, eli nauroimme toisillemme vuoron perään.
      Vähän lähihistoriaa. Syksyllä 2006 satuin vain uteliaisuuttani seuraamaan television runoraatia. Jostakin syystä jäin ohjelmaan koukkuun. Varsinkin runoammattilaisten antamat tulkinnat ja arvostelut olivat mielenkiintoisia. Runot ovat monipuolista viestintää, jos tuota määritelmää voi käyttää. Runosta ei yleenä ole yhtä ja oikeaa tulkintaa. Kaikki tulkinnat ovat oikeita – eli miten sanoma kutakin lukijaa puhuttelee hänen siinä elämäntilanteessa.
      Niinpä samana syksynä aloin kokeilemaan myös ajatusteni esittämistä runojen muodossa. Niitä alkoi sitten tulla päivittäin. Ensimmäisen vuoden aikana noin sata ja nyt kevääseen 2009 mennessa noin pari sataa. Kuten aikaisemmin mainitsin, viime kesänä tein siihen mennessä tulleista nuo kolme kokoelmaa. Kokoelmien tekeminen on vaativa tehtävä, että siitä tulisi vähänkään johdonmukainen. Kirjasivulla voit nähdä, minkälaiseen jaotteluun päädyin. 
      Ensimmäisen kirjani "Valoa ja varjoja" olen kirjoittanut jo viisi vuotta siten. Edellisenä talvena sain tehdyksi "Valoa ja voimaa" käsikirjoituksen. Viime talvena sitten "Pärekattotalkoot" ja "Kiltti ja kipeä" käsikirjoitukset. Myös neljännen runokokoelman "Auringon silta" runot ovat tulleet viime talvena. Ne ovat nyt taitettuna kirjasivuiksi ja syyspuoleen laitan niitä painettavaksi.   

Miksi yleensä aloin kirjoittaa? Ehkä taustalla on lähimenneisyys, jossa olen tehnyt elämäntyöni suunnittelijana. Suunnittelutyössä tuotetaan koko ajan jotakin ja vaatii siten luovuutta. Kun se sitten kolmenkymmenen vuoden jälkeen loppui, jäi siinä melko tyhjän päälle. Kirjoittaminen vaatii myös luovuutta, joten koin sen omakseni. Ilman kirjoittamista, olisin – sanoisinko hukassa.

      Mitä varten nuo lehtiartikkelit sitten ovat? Sitä varten, kun on tullut kirjoitettua. Kirjoitettua on tullut sitä varten, kun on jotakin kirjoitettavaa. Jotakin kirjoitettavaa tästä maailman menosta. Olen aina halunnut seurata aikaa ja ajankohtaisia tapahtumia. Nyt, kun siihen on enemmän aikaa, menee joka aamu noin pari tuntia median parissa. Joskus artikkeleita kysellään ja olen sitten lähettänyt sähköpostilla. Ajattelin laittaa sivuilleni, niin ei tarvitse lähetellä ja kukin halutessaan voi lukea sieltä.
      Herään yleensä niin aikaisin, etteivät aamuteeveen ohjelmat ole alkaneet. Niinpä katson ensin BBC Newsin uutistarjonnan, jonka jälkeen katson Suomen molempien kanavien uutiset. Jos ei ole kiinnostavia keskusteluaiheita, suljen telkkarin, aukaisen radion. Kalevan käyn hakemassa jossakin välissä, jonka jokaisen otsikon käyn läpi ja kiinnostavat luen kokonaan. Kun sitten käynnistän tietokoneen, käyn läpi Googlen uutisotsikot ja jos on jotakin kiinostavaa, kopioin Outlookin sivulle.
      Kun sivuille on kertynyt johonkin aiheeseen riittävästi aineistoa, teen niistä artikkelin. Toki haen netistä vielä aiheeseen liittyvää lisätietoa ja varmistan vielä niiden paikkansa pitävyyden. Vaikka ne ovat lehdessä lukijain mielipidesivulla, en yleensä artikkeleissä sano - minun mielestä, vaikka noista energia-aiheista pitkän kokemukseni perusteella jotakin mieltä voisin olla. Artikkeleissa laitan ensin asiat ja nimenomaan faktat järjestykseen ja lopussa teen yhteenvedon. Lukijat saavat olla sitten mitä haluavat.

05.06.09 Kotisivut avattu

Tervetuloa tutustumaan  sivuilleni. Tavoitteena oli tehdä yksinkertaiset ja selkeät. Palautetta sivuista ja luonnollisesti kirjoista voit antaa. Päädyin toistaiseksi e-maililla tilaamiseen. Kaupalliset myyntisivut ovat harrastelijalle liian kalliit ylläpitää. Näin on mahdollista pitää kirjojen hinnat kohtuullisina. Painatus pieninä sarjoina maksaa enemmän – myynnissä olevien ensimmäisten 20 kpl osalta 16,10...17,14 €. Lisäpainatukset ovat toki edullisempia.
      Palkkaa harrastuksesta tuskin tulen saamaan. Kuluja sen sijaan on tullut meko paljon. Joku on kuulemma sanonutkin, että mikä harrastus se sellainen on, joka ei maksa mitään. Palautteista saamani mielihyvä riittää, jos on jollekin voinut jotakin teksteillä antaa.

      Viime vuoden aikana sain tehtyä valmiiksi neljä ensimmäsitä kirjaa. Kesä meni runkokoelmia tehdessä ja taitto-ohjelmalla kirjoja suunnitellessa. Loppupuoden aikana lähetin kirjat painettavaksi netin välityksellä. Todellisuudessa kirjat tänään tulostetaan laadukkaalla kirjatulostimella. Seuraavat neljä kirjaa ovat tarkistusta vaille valmiit lähetettäväksi painotaloon. Alustavia tietoja on kirjaesittelysivulla.

Huhtikuussa olin pari viikkoa poikani perheen tykönä Sveitsissä Genevessä ja Ransakan puolella Chamonixissa. Aika kului nopeasti viiden kuukauden ikäisen Matildan kanssa pelleillessä ja temppuja tehdessä. Olen tehnyt näitä web- sivuja nyt noin kuukauden. Nyt täytyy pitää "kesälomaa", jota odotan kuin joskus hulluimpina työvuosinani. Harrastustahan tämä vain on. Tosin sellaista, ettei aika tahdo riittää – harrastaa.


Hyvää ja virkistävää kesää!

<<  SIVUN ALKUUN