JORMA PIIPON KIRJAT
BLOGI 2016

19.11.2016 YLE:n Ykkösaamu ja menneiden muistelu

YLE:n Ykkösaamussa Jari Korkin haastateltavina olivat EK:n Jyri Häkämies ja SAK:n Jarkko Eloranta.

- Korkki Elorannalle, että "nyt siellä Länsirannikolla voidaan kohotella maljoja, kun Turun ja Rauman telakat palkkaavat lisää työntekijöitä ja välissä olevan Uudenkaupungin autotehdas tekee samoin".
- Tähän Eloranta, että "ruosteenmakuisia maljoja, kun kyseessä ovat teknologiateollisuuden, tarkemmin metallin työpakat.
- Korkki kysyi, että "mistä moinen kehitys on lähtenyt?"
- Eloranta, että "tunnettu saksalainen perheyhtiö ja tunnettu saksalainen autonvalmistaja".

Ollaanpa saksalaisista mitä mieltä tahansa, niin jotain oppimista meillä suomalaisillakin oman kokemani mukaan heistä olisi.
      Se liittyy juuri tuohon, ketkä ovat Länsirannikon tuhansien uusien työpaikkojen takana. Toki telakoiden kuin autotehtaan suomalaisen ammattitaidon merkitystä ei voi väheksyä, Ei ollenkaan, vaan on tärkein peruste, minkä takia ovat halunneet sinne investoida.

Olen tehnyt elämäntyöni voimala- ja kytkinlaitosprojekteissa (suunnittelu, testaus ja kayttöönotto) Laskelmieni mukaan erilaisia voimalaprojekteja oli noin kolmekymmentä. Kytkinlaitoksia huomattavasti enemmän, ehkä sata.
      Eräässä vuoden kestävässä projektissa päälaitteiden (turpiini, generaattori, putkikisko, gen. katkaisija, omakäyttömuuntaja) ja siihen liittyvän gen. suojauksen ja automaation toimittaja oli suuri saksalainen sähköyhtiö.
      Omana vastuualueena olivat suurjännitekytkinlaitos, blokkimuuntaja ja generaattorialueen komponenttien (katkaisija, virta- ja jännitemuuntajat, erottimet, suojareleet, mittaus, tahdistus ja hälytysjärjestelmä) kaapeloinnin suunnittelu.
      "Omat miehet" tekivät kytkinlaitoksen kaikki työt. Kaksi suomalaista alihankkijaa, toinen teki generaattori- ja blokkimuuntaja-alueiden kaapeloinnin ja toinen lähinnä hälytysjärjestelmän kaapeloinnin.
      Valvottavana oli kolme asennusporukkaa. Omien miesten perään ei tarvinnut paljoa kadota. Kaksi aliurakoitsijaa sen sijaan aiheuttivat silloin keski-ikää lähestyvälle miehelle ensimmäiset harmaat hiukset. Nyt niitä on jo pää täynnä. En kerro tarkemmin mistä kakista oli kyse, koska mentäisiin ammattiasioihin.

Saksalainen laitetoimittaja suoritti keskenään automaation testauksen, mikä lämpövoimalassa on aina laaja.
      Heidän tekemisiin ei tarvinnut puuttua ja eikä siihen olisi ollut edes mahdollista. Tosin yhteisissä liitäntäkohdissa yhteistyö oli välttämätöntä. Ja näissä kohdissa "pääsi" kurkistamaan, miten heillä oli tapana hommat hoitaa.
      Tästä yksi esimerkki. Jos ja kun uusi kaveri tuli töihin, niin häntä ei päästetty heti tekemään "oikeaa" asennusta. Siellä oli harjoittelupaikka, jossa täyty ammattitaito ensin todistaa. Vasta sen jälkeen oikeisiin töihin.

Näin pari vuosikymmentä taaksepäin muistuu mieleen, miten joku projekti saattoi mennä juuri niin kuin oli suunniteltu. Suurin tekijä tähän oli ammattitaitoinen ja vastuullinen toimittaja, vähättelemättä oman talon panosta. Yksittäisiä tekijöitä oli useita.
      Parhaiten tästä kertoo se, että aikataulussa mentiin ja valmistui etuajassa. Lisäksi noin 300 miljoonan markan kustannusarvio alitettiin kymmenellä prosentilla. Tosin ylityökiintiöt omalla kohdalla täyttyivät kahdesti, joiden ylityksiin täytyi Työsuojelupiiristä hakea pari kertaa lisää.

Oho, tulipa pitkä muistelu! Onkohan sitä jo vanha? No, vanha, mikä vanha!

04.11.2016 Pyhäinpäivän vai halloweenin viettoa?

Tulevana viikonloppuna on pyhäinpäivä, jolloin voimme hiljentyä muistelemaan edesmenneitä läheisiämme. Pyhäinpäivä oli pitkään yksi meidän kirkollisista juhlapyhistä, johon ei meillä Suomessa oltu sotkettu kaupallista tai pakanallista touhua. Mutta, ei ole enää. Viime vuosina on tullut halloween. Tietääkö monikaan, mistä on kyse?
      Halloween on anglosaksisissa maissa ennen pyhäinpäivää lokakuun viimeisenä päivänä 31.10 vietettävä juhlapäivä. Alkuaan se on ollut muinaisten kelttien talven alkamisen päivä, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan. Nimi on lyhenne englannin sanoista "All Hallows' Even" eli pyhäinpäivän aatto.
      Halloweeniä on vietetty Euroopassa vanhastaan kelttiläisen perinteen vaikuttamissa anglosaksisissa maissa, kuten Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa. Esimerkiksi Suomessa juhla tunnetaan amerikkalaisessa muodossaan. Yhdysvaltoihin juhlan toivat irlantilaiset ja skotlantilaiset siirtolaiset ja on nykyisin Yhdysvalloissa joulun jälkeen suosituin juhla.
      Halloween pohjautuu kelttiläisten kulttuurien syksyllä, maanviljelyskauden lopussa vietettyyn vanhan uuden vuoden ja sadonkorjuun juhlaan samhainiin. Kelttien uskomusten mukaan tämän maailman ja yliluonnollisen maailman väliset rajat katosivat luonnon kuihtuessa ja kuollessa, ja henget saattoivat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen. Sen vuoksi juhlan aikana poltettiin kokkotulia asutusten ympäristössä, koska tulien uskottiin antavan suojaa henkien hyökkäyksiä vastaan.

      Kurpitsalyhdystä on aikojen saatossa muodostunut tärkein halloween-tunnus. Irvistävä kurpitsa tunnetaan myös nimellä Jack O’Lantern. Irlantilaisen tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack-nimiseltä juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan. Piru heitti Jackille helvetistä hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi evääksi ottamansa nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa nauris on vaihtunut kurpitsaan. Lyhtyjen lisäksi halloween-kuvastoa ovat vainajat, aaveet, vampyyrit, noidat ja mustat kissat.

Tähän aikaan vuodesta tulee mutoinkin tarkasteltua miten aika on mennyt. Mutta, palataan aiheeseen. Ajallisen elämän päättymistä kun ei kenenkään sukulais- ja tuttavapiirissä voi välttyä. Joskus näitä tulee niin, että ajatukset tahtovat mennä sinne "rajan taakse".
      Viimeisten seitsemän vuoden aikana olen ollut neljän tuttavan ja kuuden lähisukulaisen hautajaisissa. Viimeisin oli vanhimman veljen hautaus elokuussa ja sitä edellinen nuoremman veljen vuosi sitten heinäkuussa. Samana aikana työkavereita ja tuttavia on kuollut ainakin yksitoista. Joten, yhteensä yli kaksikymmentä erilaista tuttua vuoden 2009 jälkeen siirtynyt rajan taakse. Seuraavassa kahden veljeni muistolauseet, Erkin kesällä 2015 ja Sepon kesällä 2016.

Siirryin rauhaan lempeään,
lähellenne silti jään.
Muistot parhaat tallentakaa,
muut, olla antakaa.

Erkin muistolle!
sisarukset

Teillä pohjoisen, elämäsi taivalsit,
kilometrit miljoonat, päättyivät aiemmin.
Jälkeen työn, eläkepäivät ansaitut,
aika rajallinen, niitä annettiin.
Kesken suven, luonnon kauneuden,
kotiin toiseen, sinut kutsuttiin.

Sepon muistolle!
sisarukset

Nykyistä maailmanmenoa tarkastellessa, tulee mieleen, että ovatkohan he kuitenkin niitä parempiosaisia? Olivatpa tai eivät, niin sama osa meillä kaikilla on edessä, ennemmin tai myöhemmin.
      Eiköhän meillä jokaisella joskus käy ajatukset tuonpuoleisesta. Onko sellaista edes olemassa? “Sellaisesta” on kuitenkin tehty lukuisia lauluja, joissa sanoittaja on päästänyt mielikuvituksen valloilleen tai sitten ei. Hänellä saatta olla tietämys tai omakohtainen kokemus.
      Oli miten oli, pohdintaan auttaa mitä joku muu on pohtinut sanoitusta tehdessään. Tarkastellaanpa "Enkeli"-laulua. Sen on sanoittanut ja säveltänyt Laura Pakarinen, joka myös You Tube –videolla sen esittää.

Alkaa kirjoittajan kyselyllä seinällä olevalta enkelikuvalta; "Onko joskus jotain käsittämätöntä, näkymätöntä - onko jossain taivaan valtakunta?" Seuraavaksi kirjoittaja haluaa, että enkeli kertoo, että “jossakin on taivas". Kirjoittaja siis tietää, että on, mutta haluaa, että se hänelle kerrotaan. Lopuksi enkeli, kirjoittaja tai molemmat kertovat, mitä siellä on ja mitä ei. Viimeisen lauseen "tieto" eksyneistä lohduttanee meitä kaikkia.


"Enkeli"
 
"Lastenhuoneen seinälle kun katson,
näen siinä kuvan enkelin.
Kulkemassa yli suuren rotkon,
lapsia suojelee hän siivin valkoisin.
Mä mietin joskus onko jotain muuta,
jotain mitä en voi käsittää.
Onko jossain taivaan valtakunta,
siellä minne ihmiset ei nää,
ei nää.

kerto:
Kerro mulle jossakin on taivas,
kerro siel ei ole kuolemaa.
Kerro mulle jossakin on taivas,
kerro siellä Jeesus asustaa.
 
Siel ei kukaan kysy papereita,
eikä mihin kerhoon kuulutaan.
Siel ei tarvi enää laskelmoida,
mitkä ihmissuhteet kannattaa
Siel ei ole enää kyyneleitä,
siel ei turvauduta valheisiin.
Siellä on vain joukko eksyneitä,
jotka takas kotiin noudettiin,
noudettiin.

kerto: 

15.05.2016 Kirjaesittely: "Isän ja äidin tarina, Petsamosta Kylmälänkylään"

Isän ja äidin tarina

"Isän ja äidin tarina" on Aarne Oikarinen melkein neljäsataa sivua käsittävä kovakantinen sidottu elämänkertanovelli kirjoittajan isästä ja äidistä. Lisäksi teoksessa kerrotaan heille merkittävistä läheisistä, sukulaisista, ystävistä ja useista kylmälänkyläläisistä.

Alaotsikosta voi päätellä, että tarina alkaa Petsamosta ennen talvisotaa ja päättyy seitsemänkymmen- luvun Muhoksen Kylmälänkylään. Kirjan punaisena lankana läpi koko teoksen on isän ja äidin eri aikoihin liittyvät ihmiset, asiat ja tapahtumat.

Tapahtumat eivät siis rajoitu yksin heihin, vaan laaja sukulaisten ja tuttavien piiri on päässyt mukaan kirjan sivuille. Myös yhteiseksi ja koko perheen kotipaikaksi muodostunut Kylmälänkylä on saanut paljon huomiota kirjassa. Eikä aiheetta! Jokaiselle meille on merkittävä ja tärkeä se lähiyhteisö, johon olemme kotimme perustaneet ja jossa jälkikasvu on lapsuuden viettänyt. Ja, näissä ympyröissä on yleensä myös sattunut ja tapahtunut.

Kirjan tapahtumat alkavat kolmekymmenluvun- lopulta. Tästä johtuen kyseessä on myös lähihistoriaa käsittelevä teos, läheisten, sukulaisten ja tuttavien kokemana. Kirjan yksi monista kiinnostavuutta lisäävistä seikoista on juuri tässä. Historiankirjoista ja historiallisista romaaneista olemme saaneet lukea valtakunnallisesti merkittävistä maamme tapahtumista. Tämä kirja kertoo tapahtumat "ruohonjuuritasolta", miten ne käytännössä ovat omat vanhemmat ja sukulaiset kokeneet. Tilanteet tulevat vielä vuosikymmenien takaa niin lähelle, että lukija voi tuntea ne kehossaan, vähintään kostuneina silminä.

Pääosin teos käsittelee kirjoittajan isää ja äitiä. Yhteinen taival alkaa sotia edeltäneeltä ajalta Suomelle kuuluneen Petsamon voimalaitostyömaalta. Isä oli siellä töissä ja äidin sinne vei oma täti. Kauan ei yhteistä aikaa ehditty viettää, kun sota vei isän Lapin puolustustehtäviin. Talvisota loppui kuitenkin melko lyhyeen, mutta toinen oli vielä edessä. Yhteensä aseen kanssa kulkemiseen isällä meni viisi vuotta.

Lopulta päästiin jatkamaan sodan keskeyttäneen yhteisen kodin rakentamista äidin veljen kanssa jaetun kotitilan maille Kylmälänkylään. Tästä alkaa sodanjälkeisen Suomen perin tyypillinen tarina jälleenrakentamisineen. Vastaavia tapauksia ja asioita oli silloin maassamme satoja tuhansia. Peltoja raivattiin, taloja ja navetoita rakennettiin ja meitä suurten ikäluokkien lapsia syntyi.

Kotitilaksi muodostui sodanjälkeisen Pohjois-Suomen yleisin tilarakenne, karjatila. Käytännössä se tarkoitti kolmesta-viidestä kymmeneen lehmää, lampaita ja yleensä joulukinkuksi kasvatettu possu. Peltoa oli kymmenen ja kahdenkymmenen hehtaarin välillä, joka riitti tuottamaan rehut lehmille ja vielä viljan leipää varten.

Mutta, kun  kyseessä olivat suuret perheet, eivät tilojen tulot yksin riittäneet elämiseen. Näin myös isä käsistään monitaitoisena kirvesmiehenä, muurarina ja metsurina hankki lisätuloja kodin ulkopuolelta. Sodan jälkeen töitä tekevälle riitti. Tämä tarkoitti usein, että äidin oli selviydyttävä yksin navetta- ynnä muista töistä siihen saakka, kun vanhemmat lapset tulivat mukaan työtaakan jakoon. Siitä, millaisia töitä kullekin perheenjäsenelle riitti, aina pienimmästä suurimpaan, en ala kertomaan muuta kuin että niitä riitti. Kaikki kun tehtiin kirjaimellisesti käsin. Juoksevaa vettä ei ollut muutoin, jos talvella ei juossut vesikelkan kanssa Muhosjoelta navetalle.

Mikä lukemisen jälkeen jäi päällimmäiseksi kokemukseksi tai tuntemukseksi? Molempia kirja on täynnä. Jos yhden otan esille. Se ei ole mikään yksittäinen tapahtuma, vaan elämänasenne yleensä. Miten siihen suhtauduttiin ja miten siitä osattiin myös iloita? Vaikka elämä ei ollut aina helppoa, niin se tyytyväisyys ja kiitollisuus pieniinkin asioihin laittaa tämän ajan hyväosaisen hiljaiseksi.  Ilonaiheista yksi oli kuitenkin ylitse muiden. Lapset ja heihin satsaaminen on ollut isän ja äidin "se ykkösjuttu".

Isän sain itsekin tuntea, naapureita kun oltiin. Hänellä oli usein niin sanottu pilke silmäkulmassa ja kuulijalla saattoi joskus olla vastuu häntä kuunnellessa. Tuo pilke kuitenkin sammui äidin kuolemaan kymmenen vuotta ennen omaa poismenoa. Sen jälkeen sitä ei enää nähty. Tämä kertoo parhaiten, minkälainen oli isän ja äidin välinen rakkaus. Mallia tämän ajan ihmisille, joiden joka toinen avioliitto ei päätty kuolemaan, vaan eroon.

Meille sodanjälkeiselle sukupolvelle kirja tuo mieliin nostalgisia muistoja. Jälkikasvuillemme kirjassa riittää ihmeteltävää ja ehkä myös ymmärrystä siitä, millaisia meistä tuon ajan kasvateista on tullut.

Lisätietoja ja mahdolliset tilaukset kirjoittajalta, Aarne Oikariselta.
Puh. 045-8090110
Email. aarne.oikarinen@gmail.com

26.01.2016  "Reporadiosta" Digitan myyntiin

Verkkouutisten artikkeli, "Oikeistopoliitikon pilkkaaminen oli kansanhuvia – Ylen ex-toimittaja tunnustaa manipuloineensa ääninauhaa", laittoi kertaamaan lähihistoriaa.
      Kaksi nimeltä mainitsematonta YLE:n toimittajaa, joista toinen kertoo heidän olleen G C Ehrnroothin vaalitapaamisessa Ekbergin kahvilassa. Kun jälkeen editoimme kasaan raportin, nopeutimme hänen puhettaan niin, että ääni nousi pari oktaavia korkeammalle. Sen seurauksena ääni kuulosti siltä, kuin hän olisi vihainen, säksättävä oravanpoikanen.YLE:n toimittajien tehtäväksi oli annettu Ehnroothin näyttäminen televisiolähetyksessä mahdollisimman huonossa valossa.
      Edellä kerrottu väistämättä laittaa pohtimaan YLE:n tarpeellisuutta sen ”riippumattomuudella”. Ja, toisaalta sitä, että onko YLE koko olemassaolonsa ajan ollut mitään muuta kuin vasemmiston verorahoitteinen tiedotuskanava?


Kerrataanpa lähihistoriaa:


60- luvulla puhuttiin yleisesti "Reporadiosta". Nimi tulee silloisen komunisti-pääjohtaja Eino S Revon mukaan. Seuraajiksi valittiin aina vasemmisto-sosialidemokraatteja; Raatikainen, Kiuru, Paasilinna, Wessberg ja Jungner.


- Repo hyllytettiin liian punaisten vappuohjelmien vuoksi ja radio- ja tv toimittajien liitto tuki Repoa lakolla. Revon aika oli punaisten toimittajien valta-aikaa ja se näkyi ohjemissa.
- Raatikainen sai lähteä, kun Sorsa kimpaantui hänelle. Raatikainen vinoili Sorsalle, että "näin tekee osuuskauppaväki". Sorsa oli ollut kustannustoimittajana kustannus oy Tammessa.
- Sorsa suivaantui myös Raatikaisen seuraajaan Kiuruun ja Kiuru lensi nopeasti ulos kuin leppäkeihäs.
- Paasilinna sai olla vain yhden kauden.
- Wessberg taas ei kaatunut politiikaan.
- Oliko Jungner jo jäänne poliittisten virkojen ajoilta ja aika oli ammattijohtajien?

Kunnes – lopulta, vuonna 2010 Yleisradion hallitus on valitsi "oikean ammattijohtajan" YLE:n toimitusjohtajaksi – Nokian verkkoyhtiön johtajan Lauri Kivisen. Kivinen toimi Nokia Siemens Networksin (NSN) yhteiskuntasuhteista ja yritysvastuusta vastaavana johtajana. Viittä kieltä puhuvalla miehellä on pitkä tausta Nokian kansainvälisissä tehtävissä, muun muassa lobbarina Brysselissä.

Tulee väistämättä mieleen, että kuinka paljon vahinkoa valtakunnalle on ajansaatossa ehtinyt tulla poliittisista virkanimityksistä. Ja, tämä koskee kaikkia puolueita! Valtionyhtiöiden poliittiset hallintoneuvostot ovat oma lukunsa jo yksin siinä mielessä, että mitä suurin osa tajusi yleensä koko yritysmaailmasta. Kokouspalkkiot eivät olleet niiden suurin kuluerä.

Eniten vasemmalle kallellaan oleva ohjelma aikanaan taisi olla "Ajankohtainen kakkonen". No, onneksi se lopetettiin. Vuoden alusta "tilalle" tuli Tampereen Työväen Teatterista lähetettävä "Perjantai". Kaksi ensimmäistä lähetystä näyttivät, että taitaa olla tuon "kakkosen" seuraaja?

Mutta, on kohtuulllista tasapuolisuuden nimissä mainita tässä yhteydessä Digitan myynti:

YLE:n lähetysverkkoyhtiö Digita oli ennen Yleisradion omaisuutta. Nyt Digita on ulkomaisessa, yksityisessä omistuksessa, jolla on hallussaan televisio- ja radiolähetysten monopoli Suomessa. Tämä tarkoittaa, että Yleisradio ja kaupalliset mediatalot joutuvat maksamaan sille vuosittain 80–90 miljoonaa euroa. Digita on yhtiö, jonka voitto liikevaihdosta on 40 prosentin luokkaa. Siis oikea rahasampo omistajalleen, australialaiselle pääomarahastolle. Osa sen voitoista siirtyy Luxemburgin veroparatiisiin, ja Suomeen se maksaa melko vähän veroja.

Tämän takana olivat hallintoneuvoston kokoomuslaiset, joista jotkut olisivat myyneet vaikka koko yhtiön. Vasemmiston edustajat hallintoneuvostossa vastustivat kauppaa! Toisten mielestä ei ollut varaa siirtyä digiaikaan ja toiset olisivat nostaneet lupamaksuja.

<< SIVUN ALKUUN